Локална самоуправа Кањиже улаже у безбедност саобраћаја

КАЊИЖА: Локална самоуправа општине Кањижа је из сопствених средстсва реализовала набавку 110 дечијих ауто-седишта, која су спровођењем јавног конкурса додељена родитељима.
10 Kanjiza Auto sedista 2
Фото: Уручено 110 дечијих ауто - седишта, фото: М. Митровић

Седишта су у Дому омладине уручили председник општине и његов заменик Роберт Фејстамер и Небојша Ракић са сарадницима. Том приликом представници Агенције за безбедност саобраћаја су уприличили обуку за правилно и безбедно коришћење седишта.

Председник општине Роберт Фејстамер и члан Општинског већа Кањижа за ресор комуналне делатности и председник Савета за безбедност саобраћаја Марко Ждеро су указали да прошле године ова акција није реализована због пандемије изазване коронавирусом, истичући да ће сви користити додељена седишта на најбољи начин, у циљу безбедности деце у саобраћају, што је и законска обавеза.


Деца страдају

У прошлој години на подручју Србије 1.140 деце је повређено или настрадало у саобраћајним незгодама. Начелница Одељења за анализе безбедности саобраћаја у Агенцији за безбедност саобраћаја  Ивана Станић предочила је да је у последњих пет година 7.275 деце било повређено или изгубило живот зато што су на неки начин погрешно превожена у аутомобилима. Она указује да је највећи број деце настрадао док су били путници у аутомобилима.

- Прошле године на територији Србије имали смо 13 погинуле деце од којих су седморо били путници, што нам показује да више од половине деце гине у том својству. Због тога морамо стално да апелујемо на родитеље да користе заштитне системе за децу – рекла је Ивана Станић.


Фото: М. Митровић

- Локална самоуправа и Савет за безбедност саобраћаја општине Кањижа у последњих неколико година, када је у питању безбедност саобраћаја, на прво место стављају безбедност деце. Оно што се види као резултат промотивних и превентивних активности у последњих пет година, да су нам деца на првом месту. Овом приликом јавним конкурсом за доделу дечијих ауто-седишта смо обухватили децу рођену од 1. октобра 2019. до 31. децембра 2020. године, зато што прошле године због пандемије и мера које су биле наложене на сузбијању короне нисмо могли да реализујемо овакав вид активности - објаснио је Марко Ждеро.

Дечија ауто-седишта овог пута нису додељивана у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја, него искључиво издвајањем средстава из општинског буџета.

Јако су нам важне превентивне активности које спроводимо а усмерене ка безбедности деце у саобраћају. Поред доделе дечијих ауто-седишта радимо на постављању дигитланих мерача брзине у зонама школа. Сачинили смо и план за следећу годину за наставак акције доделе дечијих ауто-седишта за децу рођену у овој години - најавио је Ждеро.

Агенција за безбедност саобраћаја се укључила држањем обуке о правилном коришћењу ауто-седишта. 

-  Подржавамо овакве акције, а подаци казују да се на територији општине Кањижа итекако ради у овој области. Агенција увек подржава овакве активности из разлога што користимо сваку прилику да апелујемо на родитеље и све оне који доносе одлуке, да користе дечија ауто-седишта, да децу правилно вежу, јер дете у возилу најбоље може да заштити систем заштите, односно дечије ауто-седиште, боље и од родитеља. Стално апелујемо на то да родитељи знају да њихове руке нису довољно јака заштита од сила које делују на децу у току удара, односно саобраћајних незгода - предочава Ивана Станић из Агенције за безбедност саобраћаја.

Приближава се и почетак нове школске године када се у превентивним активностима пажња усмерава на ђаке прваке. Као и претходних година у сарадњи са Полицијском станицом Кањижа реализоваће се акција „Пажљивко”, у оквиру које ће се обићи сва одељења првака на подручју кањишке општине.         

М. Митровић

EUR/RSD 117.5717
Најновије вести