Ликовна колонија Војвођанског ликовног круга у Кањижи

КАЊИЖА: Традиционална јесења ликовна колонија Удружења „Војвођански ликовни круг” из Кањиже одржана је у Специјалној болници за рехабилитацију „Бања Кањижа”. На четвородневном дружењу су били сликари из петнаестак војвођанских места, али и из Београда.
њ
Фото: М. Митровић

- Одазвала су се 22 сликара, а обезбедили смо им добре услове за боравак и рад, захваљујући разумевању Бање Кањижа, а такође и финансијској подршци Покрајинског секретаријата за културу и локалне самоуправе општине Кањижа - истиче председница „Војвођанског ликовног круга” Иванка Кењереш.

Уметници радо долазе у Кањижу, а због актуелне ситуације због пандемије короне, окупљање је било уз поштовање превентивних епидемијских мера. Међутим, сликарима није мањкало инспирације да искажу своје умеће разноврсним техникама.

Клара Томић из Новог Сада, која се бави осликавањем на свили каже да је везана за Кањижу  још од детињства јер јој је деда био родом из Кањиже.

-  Провела сам пуно летњих распуста у Кањижи, а сада јако волим да долазим, поготово, што ме све ме подсећа на детињство. Овде сам стекла и много нових пријатеља, а Иванка Кењереш и њени сарадници потрудили су се да се састанемо и у ово зло време, које нас је задесило због короне. Већина уметника се вакцинисала или се пре доласка тестирала, јер се увек радујемо новим сусретима и дружењу - утисак је Кларе Томић.

Брацо Азарић и Милан Драгољевић из Нових Козараца не пропуштају прилику да дођу у бањску варош крај Тисе, где се увек надахњују идејама за нова остварења на платнима. Мирослав Крунић из Мошорина последњих година бави се пирографијом на дрвету, а овај боравак је искористио да ослика градску кућу Кањиже. Његове млађане суграђанке Наташа Домазетов и Јелена Мишљеновић својски су се потрудиле да потврде сликарски таленат.

- Да настане добар портрет веома је битно да стрпљења имају и уметник и модел - наглашава Наташа Домазетов, којој је позирала Иванка Кењереш.

Станислава Летић з Руме наглашава да је колонија место где учесници суочавају различите енергије.

- Свако има своја осећања, али овако заједно када се нађемо роди се нешто посебно. Свако има свој уметнички сензибилитет, али размена искустава и дружење је нешто што нас додатно инспирише. Волим да долазим на ликовне колоније у Кањижи, где сам била већ десетак пута и сваки пут ми је лепо - каже Станислава Летић.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5815
Најновије вести