Ликовна колонија „Водица” постала пунолетна

ГОЛУБИНЦИ: На овогодишњој Ликовној колонији „Водица” у сремском селу Голубинци, одржаној по 18. пут, дружило се 25 уметника, 23 сликара и два вајара.
golubinci1
Фото: Dnevnik.rs

Свештеник Данило Стегнајић који је, са сликарем Синишом Поповим, пре 18 година и зачео ово стваралачко дружење уметника, захвалио се спонзорима без чије подршке не би било могуће реализовати ову манифестацију, а посебно Општини Стара Пазова као генералном покровитељу, МЗ Голубинци и медијским кућама РТВ Стара Пазова и Пазовачко огледало.

Половина уметника је стигла из разних крајева Србије (Бранислав Ђокић Кан, Срећко Радуловић, Мирослав Биуковић, Момир Армуш, Слободан Цветковић Ставрос, Љубица Шакић, Милан Келеува, Предраг Јововић, Коља Обровски, Верица Чупић, Марина Димитријевић, Стјепан Албот и Зоран Милошевић), док су остали углавном из старопазовачке општине и Голубинаца: сликари Синиша Попов, Горан Арсенијевић, Зорица Опавски, Милица Николчић, Владимир Лазић,  Милан Ђурић, Борислав Протић и вајари Синиша Гроздановић и Милан Крковић.

Током петодневног дружења и рада на колонији „Водица“ настало је преко 50 слика различитих техника и мотива и неколико скулптура у дрвету и бетону, а учесници су изразили велико задовољство и овогодишњим сазивом на којем се, како истичу, могло лепо дружити, видети шта раде други уметници и много тога научити јер су колоније и својеврсне ликовне радионице. Више слика насталих на овој колонији (него ранијих година) има мотив Голубинаца и голубова као симбола овог села.

Да ли због великих врућина, тек ове године је било мање и Голубинчана и других посетилаца Ловачког дома, док уметници раде, али смо забележили посету Душка Тимарца, глумца и водитеља на радију у Сиднеју, који је монологом из своје мондраме о егзодусу Срба из Хрватске подсетио присутне на трагични август 1995. године.    

Текст и фото: А. Мали

EUR/RSD 117.3612
Најновије вести