Кукуруз брала и председница општине

ЦРНА БАРА: Неговање традиције бербе кукуруза на старински начин усталило се у севернобанатском месту Црна Бара у чоканској општини, на манифестацији „Кукурузијада“ која је приређена девети пут.
д
Фото: КД „Црна Бара“

Манифестацију је приредило Културно друштво „Црна Бара“, уз подршку покрајинских, општинских и месних институција, као и великог броја донатора.

Домаћини из КД „Црна Бара“ успели су да окупе велики број учесника из војвођанских места, а међународни карактер манифестаицји дали су гости из Ђуле (Мађарска) и Чанада (Румунија). Учествовало је чак 20 четворочланих екипа, које су дочекане традиционалним надничарским доручком, кришкама хлеба са масти и црвеном алевом паприком, а поздравне речи и добре резултате на такмичењу пожелео им је заменик покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумартсво АП Војводине Роберт Отот.

После дефилеа учесника од центра села до оближње њиве, свака од екипа се представила традиционалним банатским паорским доручком, уз неизоставну домаћу ракију. Екипе су се такмичиле у ручном брању кукуруза, сечењу кукурузовине, везивању у снопове и слагању у купе. Учествовала је и екипа локалне самоуправе Општине Чока, у којој је кукуруз брала и председница општине Стана Ђембер.

- Ове јесени успели смо да окупимо преко 200 учесника и гостију, а посебно нас је обрадовала велика заинтересованост деце и младих. Радује нас и што су нам у организовању манифестације поред спонзора пуну подршку пружили мештани Црне Баре – каже председница КД „Црна Бара“ Габријела Неранџић. 

Учинак је оцењивао стручни жири, а музичари су допринели добром расположењу. Највештија и најбржа била је екипа Удружења за неговање традиција МАГ из Новог Орахова из бачкотополске општине, којој је прво место припало испред ривала из Суботице, Банатског Моноштора и Горњег Брега.

За вредне награде учесницима побринули су се спонзори Институт за ратарство и повртарство из Новог Сада, КЊС из Новог Београда, „Геби“ из Чантавира и други. Посебне награде додељиване су за приказ банатског доручка на њиви и за домаће ракије. Награду је по устаљеном обичају на овој приредби понела и такмичарска екипа која је дошла из најудаљенијег места, а то су били гости из познате бањске варошице Ђула из Мађарске. 

М. Митровић

 

Пројекат „Чока транспарентно” реализовала је „Панонија медиа” у сарадњи са „Дневником”. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.3358
Најновије вести