Караван за климу Француског института у Србији посетио Бечеј

БЕЧЕЈ: Трагањем за обновљивим изворима енергије, путујући пројекат Француског института у Србији „Караван за климу“ зауставио се у Бечеју, тачније у Спомен кући „Браћа Тан“, где је пружена могућност житељима нашег највећег потиског града да се путем изложбе „Обновљиви извори енергије – победички букет“ упознају са разним изворима енергија, њиховим манама и врлинама.
д
Фото: Dnevnik.rs

- Овај пројекат подржава група СУЕЗ, а партнери су, између осталих, министарства заштите животне средине, рударства и енергије и Стална конференција градова и општина. Пројекат има за циљ да појача свест грађана Србије, посебно младих, о неопходности енергетске транзиције. Ако су фосилне енергије главни узрочници емисије угљен -диоксида, онда је свест и учешће становништва од одлучујућег значаја за преусмеравање ка производњи електричне енергије кроз коришћење обновљивих извора енергије - нагласио је на свечаном отварању поменуте изложбе у Бечеју директор Француског института у Србији Жан-Батист Кизен.

Грађани морају да се замисле и схвате како треба да прилагоде своје понашање и како да учествују у енергетској транзицији, којој тежи и њихова држава, речено је овом приликом.

Пројекат се састоји од поменуте изложбе, која ће се у Бечеју задржати до петка, 17. маја и доступна је посетицома од 10 до 15 сати, и практичних радионица за младе и одрасле. Све са циљем да се што боље представе иницијативе које већ постоје у Србији.

Актуелни пројекат представља наставак лањског „Каравана за климу – Сви активни у борби против климатских промена!“

Бечејска општина једна је од првих у Србији која је усвојила Локалну стратегију адаптације на климатске промене, а на отварању изложбе простор Спомен куће „Браћа Тан“ био је тесан да прими све заинтересоване.

В. Јанков

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести