Какву воду пију мештани средњег Баната?

ЗРЕЊАНИН: Ниједан јавни водовод градских насеља на територији Средњобанатског управног округа у прошлој години није испоручивао исправну воду, показује годишња анализа коју је урадио Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”. Јавни водоводи имали су удружену физичко-хемијску и микробиолошку неисправност.
slavina, pixabay
Фото: Pixabay

Најчешћи узроци микробиолошке неисправности у средњобанатским јавним водоводима су присуство укупних колиморфних бактерија. Најчешћи узроци физичко-хемијске неисправности су повећане вредности амонијака и боје, стоји у извештају.

У средњем Банату је контролисано укупно 67 јавних водовода и водних објеката. Од тог броја, пет су јавни водоводи градских насеља, 56 водоводи сеоских насеља, а контролисано је и шест водних објеката.

На физичко-хемијску исправност анализирано је 3.287 узорака, а прописима не одговара 2.652, што је 80,7 процената. На микробиолошку исправност контролисан је 3.401 узорак, од чега је 310 било неисправно, што чини 9,1 проценат. У већини узорака најчешће је удружена физичко-хемијска и микробиолошка неисправност.

У јавним водоводима градских насеља на физичко-хемијску исправност тестирана су 1.342 узорка. Неисправна су била 803, односно 59,8 процената.

На микробиолошку исправност тестиран је 1.421 узорак, од чега је неисправно било 90, што је 6,3 процената.  

Ж. Б.

EUR/RSD 117.3253
Најновије вести