Јуче се пливало за Часни крст: Дунав и Сава као Јордан

АПАТИН/СРЕМСКА МИТРОВИЦА/ЗРЕЉАНИН: Због погоршане епидемиолошке ситуације званични организатори манифестација поводом Богојављења повукли су се, али службе у храмовима и пливања у рекама је ипак било.
p
Фото: zrenjanin.rs

Велики празник који подсећа на Христово крштење у реци Јордан обележен је по обичају дељењем освећене воде у храмовима Српске православне цркве.

У Апатину се група најупорнијих одлучила да заплива за Часни крст у Дунаву, шаљући тако поруку да се традиционална манифестација не прекида. У име учесника Дејан Мосуровић рекао је да такмичење никад није поента овог догађаја, који и треба да буде скроман и духован.

До симбола вере у Апатину први је допливао осамнаестогодишњи кошаркаш Милош Глушица, који је ове године пливао први пут.

На Сави код Мале црквице у Сремској Митровици јуче је одржано традиционално Богојављенско пливање за Часни крст, 23. по реду. Као и прошле године до њега је најбрже допливала Кристина Узелац. Кристина има 18 година, из Сремске Митровице је и ученица је Средње медицинске школе „Драгиња Никшић”.

Пливање за Часни крст и прославу су организовали Свебор дружина „Свети Димитрије“ и Српска православна црквена општина сремско-митровачка при храму Светог архиђакона и првомученика Стефана, уз благослов владике сремског Василија, а под покровитељством Градске управе Сремске Митровице.

Зрењанинка Татјана Решковић прва је допливала до Часног крста на манифестацији која је традиционално организована на Богојављење, на градском језеру код Културног центра Зрењанина. Татјана Решковић има 20 година и већ је пливала претпрошле године.

– Ово ми много значи, пресрећна сам. Позивам све људе који могу да дођу да пливају, јер је то посебан осећај – рекла је она.

Више од 50 учесника из Зрењанина и околине пливало је јуче за Часни крст, а овај догађај је, као и претходне године, окупио велики број посматрача. Осим Зрењанинаца, учествовали су и пливачи из Томашевца, Фаркаждина, Жабља, Ечке, Ђурђева, Банатског Деспотовца, Степановићева, Ботоша, Лазарева, Београда, Темерина, Елемира, Мошорина и Шајкаша.

Ове године пливање за Часни крст одржано је по тринаести пут, у организацији Града Зрењанина, Српске православне црквене општине и Културног центра Зрењанина.

М.Сћ-Ж.Б.

 

 

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести