Изложба слика Жоке Салма у кањишкој галерији

КАЊИЖА: Прва самостална изложба слика Жоке Салма из Кањиже отворена је у Галерији „Тихамер Добо”, у складу са епидемиолошким мерама, а посетиоцима је доступна до 22. јануара, у радно време галерије.
д
Фото: Dnevnik.rs

Жока Салма је млада уметница која је недавно дипломирала на Академији уметности у Печују, а пре тога завршила је Гимназију за талентоване ученике „Бољаи” у Сенти. Наслов изложбе је „Уроборос”, по античком симболу вечности, који приказује змију која једе свој реп.

Изложбу је отворила сликарка Лаура Сагмаистер, која рад младе уметнице прати од средњошколских дана, а ова изложба представља пресек стваралаштва Жоке Салма за време академскиих студија. Лаура Сагмајстер је објаснила да кључни мотив, змија која једе свој реп, правећи круг, представља обнављање смрти и поновног рођења. На овој изложби може се видети више оваквих кругова, односно више стилова у којима се уметница опробала, од геометријске до експресивне апстракције, а на неким сликама је заступљена и мешавина стилова.

Све је то, према мишљењу Лауре Сагмаистер, израз експерименталности и духовности коју млада уметница носи у себи јер жели да нађе свој прави уметнички пут.

Жока Салма је рекла да је поред надахнућа античким симболом, којим је насловила изложбу, највише инспиришу свакодневни живот и свакодневне ситуације, односно да црта мисли и слаже их једне поред других и исказује различитим техникама на платну.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5815
Најновије вести