Изложба о Првој српској добровољачкој дивизији у Кикинди

КИКИНДА: У Народном музеју у Кикинди отворена је изложба о историјату и ратном путу Прве српске добровољачке дивизије, основане 1916. године у Одеси.
1
Фото: Град Нови Сад

 Представник Удружења ратних добровољаца 1912-1918. године, њихових поштовалаца и потомака Хаџи Борислав Новаковић из Зрењанина, указао да је ова поставка већ два пута била изложена у граду на Бегеју, а да је у Кикинду стигла на позив СУБНОР-а. На 41 паноу фотографијама, текстовима, војним мапама и цртежима су овом тематском изложбом представљени историјат и све ратне активности Прве српске добровољачке дивизије.

- Велики број наших предака положио је животе да бисмо данас живели у слободи. У саставу Прве српске добровољачке дивизије било је и 1.700 Кикинђана, а њихова јуначка дела обавезују нас да их се сећамо и на овај начин - указао је градоначелник Кикинде Никола Лукач.  Ова изложба део је програма којим локална самоуправа и СУБНОР обележавају 76. годишњицу победе у Другом светком рату. Кикинђани ће ову поставку моћи да виде у наредне две недеље.

Историчар Народног музеја Кикинде Милош Пушара, потврдио је да су аутори ове изложбе на темељит и студиозан начин приказали историјат Прве српске добровољачке дивизије.

- Основана је уз благослов и сагласност руског цара Николаја Другог. Ову јединицу чинили су Срби који су живели у Аустроугарској монархији, а као војни обвезници су најпре били мобилисани у трупе и послати на источни фронт. Након масовних предаја руској војсци из солидарности, патриотских побуда и љубави према православној Русији, убрзо је формирана Прва српска добровољачка дивизија и упућена на добруyански фронт, где је 50 одсто војника избачено из строја - навео је Пушара.

М. Мр.

Фото: Град Кикинда

EUR/RSD 117.5803
Најновије вести