Храмовна слава у Шиду: Лазарица најлепша у Срему

ШИД: У новој цркви посвећеној светом великомученику Лазару за Видовдан је одржана света литургија уз присуство великог броја верника. Служио је архијерејски намесник протојереј Радован Мишић у саслужењу свештеника црквене општине Шид.
lazarica sid
Фото: Dnevnik.rs

У продужетку литургије била је литија за помен страдалима за веру и отаyбину. Уследило је и сечење славског колача и културни програм уз послужење окупљеног народа.

У разговору са старешином храма Ђорђем Марићем, који је преузео ову дужност пре шест година, сазнајемо да је од грубих радова преостало још да се лимом обложи кров и да се нова црква омалтерише.

Било је много посла у наставку градње Лазарице, да би се створили услови за постављање купола и звоника. Звоник је посебно захтеван за градњу, јер је потребно да држи неколико тона тешка звона. Да би се све то постигло, било је неопходно очистити терен око цркве, у чему су помогли верници добровољним радом. У међувремену је направљена у порти монтажна црква у којој се обавља богослужење до завршетка новог храма. Изграђен је и простор у коме су се држале пробе хора, а потом састанци црквеног одбора и за друге потребе.

„Унапред смо спремили тишлерај, рачунајући ту и прозоре разних облика и димензија“, каже јереј Марић.

„Преостали су још и фини радови за уређење пода, зидова, а касније и иконостаса. Нама је битно, да у догледној будућности завршимо ове послове и да мало одахнемо, јер наша црква, судећи по свему, биће најлепша у Срему“, каже протојереј и старешина Лазарице у Шиду Ђорђе Марић.

Текст и фото: Д. Савичин

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести