Грађани неинформисани да се угинуле животиње односе бесплатно

ЖАБАЉ: Протекле недеље велику пажњу на друштвеним мрежама привукла је објава председника Коњичког клуба „Жабаљ“ Милана Пришића, који је објавио фотографију анималног отпада, који мештани одлажу, како каже, где стигну, а у овом случају поред хиподрома, који је место за одмор и рекреацију мештана Жабља.
Gradska_Deponija_26-FBakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић), илустрација

Према Пришићевим речима, то је лош пример, који показује осталима како се уништава природа. Директор ЈКП „Чистоћа“ Жабаљ Радомир Злоколица напомиње да кад је у питању проблем са анималним отпадом, присутна је велика неинформисаност грађана.

- Већ десет година уназад постоји обавеза обележавања животиња ушном маркицом, као и имунизација, што ради ветеринар. Исто тако, приликом угинућа животиње, прва инстанца којој грађани треба да се обрате је надлежна ветеринарска станица. Кад ветеринар констатује да је наступила смрт, обавештава нас, а ми даље обавештавамо надлежно предузеће, које дође на адресу и однесе угинулу животињу- објашњава Злоколица.

На територији општине Жабаљ, за овај проблем надлежне су две ветеринарске станице, за Жабаљ и Госпођинце „Вета“, а за Чуруг и Ђурђево „Борвет“.

Како истиче Радомир Злоколица, не постоји разлог због којег би грађани односили било коју врсту отпада на непредвиђена места и тиме загађивали природу, кад је све потпуно регулисано и уређено у оквиру комуналног предузећа.

-Постоји уређен и уигран систем који одлично функционише већ годинама и којег се већина грађана придржава, међутим има и оних који се не придржавају правила. Верујем да до тога долази углавном због неинформисаности, па зато овим путем желим да појаснимо грађанима да је одношење угинулих животиња потпуно бесплатно- наглашава Злоколица.


Наплаћује се улазак на депонију

Од недавно, уведено је наплаћивање уласка на депонију, уколико неко жели да сам односи отпад или уколико има више отпада од два метра кубна месечно. Цене су 100 динара за тракторски кавез, 200 динара за малу приколицу, 300 динара за велику приколицу, а 1000 динара за пун камион отпада. Кад је у питању грађевински отпад, који комунално предузеће не односи, грађани га могу на депонији одложити бесплатно. Депоније постоје у Чуругу и у Ђурђеву, и једна заједничка између Жабља и Госпођинаца, са радним временом од осам часова до 16 зими и до 19 часова лети.


Некада су постојале сточне гробнице на депонијама у Чуругу и Ђурђеву, као и на потезу између Жабља и Госпођинаца. Неки мештани и даље имају навику да на тај начин одлажу анимални отпад. На путу до тих сточних гробница, чистећи простор поред пута од Ђурђева до депоније према Шајкашу, радници жабаљског комуналног предузећа у јесен прошле године пронашли су више од 60 угинулих животиња, а овог пролећа, до сад, уклонили су њих 17. Закон забрањује одлагање угинулих животиња у сточне гробнице, односно њихово закопавање није дозвољено из неколико разлога, а један од њих је појава заразних болести.

ЈКП „Чистоћа“ обележиће 1. маја десет година постојања. Како поручују из тог предузећа, ниједном се није десило да нису однели отпад из домаћинстава у предвићено време, односно на сваке две недеље. Кад је у питању количина отпада који камион односи, она може достићи метар кубни, што је отприлике од 20 до 30 yакова. Колика год да је количина отпада, месечни рачун је исти.

М. Рашић

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести