Фабрика воде у ЗР тврди да има услове за рад: Једни у клин, други у плочу

ЗРЕЊАНИН: Предузеће „Фабрика воде“ је саопштило да инвеститори и стручни тим из Израела одговорно тврде да је постројење за прераду воде решење за водоснабдевање грађана у Зрењанину.
Fabrika vode u Zrenjaninu Foto: zrenjanin.rs
Фото: Фабрика воде у Зрењанину Фото: zrenjanin.rs

Фабрика воде је једини начин да Зрењанинци у својим домовима добију пијаћу воду, односно да одмах крене с радом, наводи се у саопштењу.

Подсетимо, претходно је ЈКП „Водовод и канализација“ из Зрењанина саопштило да је његова стручна комисија утврдила да фабрика воде не испуњава ниједан од контролисаних параметара, као и да њен рад угрожава водоснабдевање града, о чему је „Дневник“ већ писао. Предузеће „Фабрика воде“, с друге стране, тврди да му овај извештај, и после више захтева и молби, није достављен на увид.

Ствара се утисак да постројење није испоручивало воду у складу са Правилником о хигијенској исправности воде за пиће. Ову тезу ЈКП „Водовод и канализација“ заснива на само 13 узорака, од којих смо ми добили свега три, а који нису у складу са правилником. Наиме, у току надзора је обављено 105 анализа воде, од којих су 92 биле у складу са поменутим правилником, кажу у „Фабрици воде“.

Инвеститор наводи да „Водовод“ до сада није имао званичних примедби на квалитет воде која излази постројења. У прилог томе иде чињеница да је то јавно предузеће редовно плаћало услуге пречишћавања воде, али и обавештење „Водовода“ да се слаже да су створени услови за повећање цене пречишћене воде.

„Фабрика воде“ је реаговала и на тврдње ЈКП „Водовод и канализација“ да постројење нема прикључак на атмосферску канализацију.

Ова информација је у колизији са потврдом од 12. фебруара 2019. године коју су потписали в.д. директора „Водовода“ Предраг Бодирога и члан комисије која је утврђивала недостатке у фабрици воде, а у којој пише да је постројење прикључено на атмосферску канализацију. Још једна ставка коју је комисија навела је да дезинфекцију воде не обављамо на предвиђени начин. Дезинфекцију пречишћене воде радимо с натријум-хипохлоритом, који користи и ЈКП „Водовод и канализација“ када обавља водоснабдевање града, додаје се у саопштењу.

Ж. Б.

Miša
02.02.2021 • 10:30
“Vodovod” je veliki nesposobnjaković koji je, zajedno sa svojim pajtosima, proćerdao milijarde novaca (pa čak i petogodišnji samodoprinos) koje su nam uzimali na račun traženja pilot postrojenja, deviznih dnevnica, honorara, velikih plata, jagnjećih brigada… Sad bi još malo da se ugrađuju na račun grbače i zdravlja stotinak hiljada ljudi. Sramota za ovaj divan grad koji sve više unazađuju. Draža mi je bistra voda iz nove Fabrike, a lažljivi gadovi će završiti u blatu, arsenu i teškim metalima koje nam sada isporučuju kroz azbestne cevi.
EUR/RSD 117.5749
Најновије вести