Бечеј: Екипе НИС-а помажу у санацији бунара

БЕЧЕЈ: Специјалне екипе Нафтне индустрије Србије (НИС) стигле су у Бечеј како би помогле специјалним јединицама за ванредне ситуације у санацији квара на артешком бунару.
becej youtube
Фото: Youtube Printscreen

Како се наводи у саопштењу НИС-а, компанија је добила молбу Општине Бечеј да помогне у санацији, јер је дошло до избијања воде и гасова, иако бунар није у власништву компаније.

Као и 2012. године када је дошло до сличне ситуације, НИС ће пружити помоћ, како би санација била извршена у што краћем року, па је тако на место догађаја упућена ватрогасна јединица НИС-а која је у комуникацији са градском ватрогасном јединицом, саопштили су из НИС-а.

Додали су да ће специјална екипа НИС-а извршити мерење гасова на локацији, док је на месту обезбеђена и опрема за рад у условима повећане концетрације гасова.

Вулетић: Нема разлога за панику

Командант штаба за ванредне ситуације за општину Бечеј Светлана Вулетић изјавила је да нема разлога за панику, да су превентивно евакуисани грађани који станују на удаљености од 30 метара од бушотине пошто би сваког момента  требало да почну радови на санацији квара.

Дошло је до квара на надзорним инсталацијама на бунару и забележено је присуство одређених гасова, али не у значајним количинама опасним по здравље, рекла је Вулетић.

Након што је артешки бунар започео активност обавештени су сви релевантни органи и установе, припадници сектора за ванредне ситуације из Новог Сада, полиција, специјалне ватрогасне јединице као и спрецијалне јединице НИС-а, рекла је Вулетић и додала да су захваљући помоћи Покрајинске владе у најкраћем року успели да припреме јединице НИС-а за рад.

Вулетић каже да се очекује да ће се радови обављати 24 часа, а да ће за два до три дана потпуно санирати квар.

Оближња школа је добила наредбу штаба за ванредне ситуације да се не може одвијати настава, а вртићке групе из близине су распоређене у друге предшколске објекте.         

Из разговора са становницима Бечеја сазнајемо да се слична ствар десила 2012. године и да их овај догађај подсећа на ту несрећу и изазива страх.                                                  

Пре 10 година се десило слично и било је страшно, чуло се као да вулкан хуји и појавио се сиви песак, каже једна саговорница из Бечеја.

Објаснила је како се тада метан увукао у просторије домова па су били исељени због безбедности на два дана.

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести