Ечка 2017: Уметници надахнуће потражили летењем

ЗРЕЊАНИН: У павиљону Уметничке колоније Ечка у току је 62. сазив уметника „Слика 2017“, у којем учествује петоро истакнутих савремених визуелних уметника, који бораве и раде у павиљону. Током вишедневног боравка уметници ће се бавити разматрањем и преиспитивањем појма слике у различитим контекстима и медијима.
ecka umetnici
Фото: Dnevnik.rs

Њима је, у организацији Савремене галерије, организован и лет авионом са аеродрома „Ечка“, изнад Зрењанина, као додатни вид надахнућа, мада је боравак у амбијенту дворца Каштел сам по себи довољно инспиративан.

До сада је уметницима по традицији приређивана пловидба бродом кроз Специјални резерват природе „Царска бара“, али ове године то није било могуће због изузетно ниског водостаја.

Почаствована сам позивом за учешће у овој колонији. Инспиративно је и окружење и простор, као и начин на који су наш боравак и рад организовани. Пуна сам утисака, који су веома позитивни и упечатљиви, каже Тања Вујиновић, једна од учесница.

Она је дипломирала на Факултету ликовних уметности у Београду, сликарски одсек.

Завршила је докторске студије у области филозофије и теорије визуелне културе на Факултету за хуманистичке студије у Копру, Словенија.

Излагала је на бројним самосталним и групним изложбама у Србији, Словенији, Немачкој, Аустрији...

У својим радовима истражује однос између свести и технологије кроз дигитални анимизам и контемплативну игру.

Живи и ради у Словенији.

Учесници овогодишње колоније „Слика 2017“ су и Катарина Радовић, Немања Лађић, Миодраг Кркобабић и Срђан Вељовић.

Катарина Радовић је дипломирала на катедри за фотографију Академије уметности БК у Београду.

Излагала је на бројним самосталним и колективним изложбама у земљи и иностранству, у Словенији, Литванији, Аустрији, Шпанији, Великој Британији...

Живи и ради у Београду као самостални уметник. Бави се проблемом идентита и појавама које су на граници друштвених табуа.

Немања Лађић је дипломирао на Факултету ликовних уметности у Београду, вајарски одсек. Завршио је Трансмедиа програм – постдипломске студије медијске уметности у Бриселу.

Излагао је на више самосталних и колективних изложби у земљи и иностранству, у Бриселу, Хрватској, Италији…

Ради видео-радове и инсталације које се баве оптичким/визуелним илузијама, а инспирисани су технологијом, математиком, проблемима дигитализације, граничним областима физичког и дигиталног.

Миодраг Кркобабић је дипломирао и постдипломске студије завршио на Факултету ликовних уметности у Београду.

Усавршавао се у Немачкој и Аустрији. Излагао је на бројним самосталним и колективним изложбама у земљи и иностранству, и то у Швајцарској, САД, Великој Британији, Француској, Немачкој, Египту, Мароку, Бразилу…

Бави се испитивањем положаја појединца у савременом друштву и процесима социјализације, индивидуализације и покушаја формирања личног идентитета.

Срђан Вељовић је фотограф, члан УЛУС-а. Самостални је уметник. Излагао је на великом броју самосталних и колективних изложби у Србији, Хрватској, Немачкој, Аустрији и Албанији.

Изабрани уметници се кроз различите медије, углавном фотографије, видео-радове и инсталације, баве проблемима идентитета, границама друштвених табуа, границама физичког и дигиталног, индивидуом и проблемима социјализације у друштву појачане технолошке свести.

Уметничка колонија Ечка основана је 1956. године.

Од оснивања колонија је у својим сазивима окупљала уметнике који су се бавили различитим традиционалним ликовним дисциплинама. Селектор и кустос овогодишњег пројекта је Сунчица Ламбић-Фењчев. Овај 62. сазив је подржало републичко Министарство културе и информисања.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.3664
Најновије вести