Донација књига обданишту у ОШ „Хуњади Јанош“ у Чантавиру

СУБОТИЦА: Покрајински омбудсман проф. др Зоран Павловић донирао је књиге вртићу у Основној школи „Хуњади Јанош“, у Чантавиру.
c
Фото: subotica.rs

Додели књига присуствовао је и председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор који је, обраћајући се медијима, изразио захвалност покрајинском заштитнику грађана што је у оквиру ове акције посвећене, пре свега, родитељству и правима детета управо вртићу у Чантавиру донирао књиге на мађарском језику.

Чантавир је добро место за све ове теме, с обзиром на то да у овом насељу ради вртић који је прошле године постао саставни део мреже предшколских установа, истакао је др Балинт Пастор, и додао да је претходних годину и по дана значајно инвестирано у објекат у коме се налазе обданиште и школа.

Вртић је отворен након тридесет година. Локална самоуправа је инвестирала око 1,2 милиона динара у модернизацију грејања у овом објекту, средствима Владе Мађарске целокупна зграда је обновљена, а крајем претпрошле године Генерални конзулат Мађарске у Суботици донирао је средства у висини од 5.000 евра за опремање кухиње у вртићу. Отварање обданишта у Чантавиру је изузетно значајно због тога што млади родитељи не треба да бирају између тога да ли ће имати деце, да ли ће васпитавати децу код куће или ће бити у радном односу, јер је могуће и једно и друго откада постоје групе у обданишту у овом насељу. Радује ме што је и покрајински заштитник грађана овом акцијом дао на значају овој институцији у Чантавиру, као и Граду Суботици, нагласио је Пастор.

Покрајински омбудсман је навео како је овом посетом предшколској установи у Основној школи „Хуњади Јанош“ у Чантавиру желео да скрене пажњу на значај обданишта, да поручи да је јануар месец књиге и да је једним малим знаком пажње према данашњим домаћинима и књигама за децу и одрасле желео да подсети да треба да проширујемо наша знања. 

Други разлог због којег смо данас овде јесте што смо будућим родитељима, чија ће деца похађти ово обданиште, донели 'Писмо родитељства' које у себи садржи поруку родитељима о правима детета, али и о оним програмима који су тренутно важећи у свим предшколским установама, како бисмо заједнички покушали да узмемо оно што је најбоље и видимо како бисмо могли да их унапредимо. Ово је програм који обухвата активности не само предшколских установа него и локалне самоуправе и локалне заједнице. Ова предшколска установа је, по нама, пример добре праксе, зато што се на истој локацији налазе и обданиште и школа. Морамо да обратимо пажњу и на запослене и услове у којима они раде. Желим да стварамо још бољу заједничку будућност и да имамо пуно деце која треба да имају сва права и само једну обавезу – да буду срећна, подвукао је Зоран Павловић.

EUR/RSD 117.5235
Најновије вести