Деца Сремске Митровице за децу Косова и Метохије

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: Другог и трећег ускршњег дана, делегација Сремске Митровице посетила је Косово и Метохију -  неколико српских општина Косовског Поморавља и Општину Грачаница у централном делу области Косово Поље.
s
Фото: sremskamitrovica.rs

Како се наводи на сајту Града, посета је била хуманитарног карактера, у оквиру које је Сремска Митровица у сарадњи с Удружењем Краљевина Србија, и уз подршку Канцеларије за Косово и Метохију, упутио конвој хуманитарне помоћи.

Делегацију су чинили заменик градоначелнице Сремске Митровице, Петар Самарџић, народни посланик, Томислав Јанковић, председник Савета МЗ „Блок Б”, Драган Божић, представници Удружења Краљевинa Србијa и 40 волонтера из Сремске Митровице.

Према речима Самарџића, уручено је преко 2.600 ускршњих пакета које су спремила деца из Сремске Митровице. У питању су пакетићи са играчкама, гардеробом, школским прибором, слаткишима, где је сваки пакет потписан подацима митровачке деце, именом и презименом, узрастом, у циљу ствaрања контакта преко друштвених мрежа, како би се одржао и очувао пријатељски однос са децом Косова и Метохије, што је одмах имало ефекта.

Већ истог дана је митровачкој деци пристигао јако велики број захтева за пријатељство на фејсбуку и осталим друштвеним мрежама.

Осим ускршњих пакета обезбеђено је и преко 1.000 књига за библиотеку и Културни центар у Грачаници, такође финансијска и материјална помоћ у виду лекова, хране, гардеробе и беле технике за најугроженије породице Косовског Поморавља.

Мало слободног времена искориштено је за обилазак светиња на Косову и Метохији, манастира Драганац и манастира Грачаница, где је другог дана Васкрса прота Бранислав Дивљак из Лаћарка служио свету литургију.

У разговору са представницима српских општина Косовског Поморавља, са Срђаном Поповићем, председником Општине Грачаница, и у разговору са секретаром Епархије рашко призренске, делегација се упознала са проблемима са којима се наш народ у српским срединама свакодневно суочава, као и са могућим начинима за превазилажење тих проблема.

Стога су у плану нове акције и нове екскурзије, а постоји и идеја да се покрене иницијатива да се овакве и сличне акције прошире и на остале сремске општине, у циљу да се омасове  хуманитарне акције које за циљ имају помоћ и подршку нашем народу у јужној српској покрајини.

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести