Чак 47 зрењанинских локација добија називе: Једна улица ће понети име Диане Будисављевић

ЗРЕЊАНИН: Одборници зрењанинског локалног парламента усвојили су на седници Скупштине града решење о утврђивању назива улица на територији града.
zrenjanin bakic
Фото: Дневник/Филип Бакић/Град Зрењанин

То значи да ће бројне улице у граду и околним селима, које до сада нису имале званичне називе, добити нова имена.

Подсетимо, републичка власт је својевремено израдила регионални пројекат под називом „Ажурирање адресног регистра у Републици Србији“, с циљем да свака улица у Републици Србији добије назив и да свака кућа добије кућни број. С тим у вези је Републички геодетски завод израдио елаборат за сваку локалну самоуправу.

Након тога је Комисија за утврђивање назива улица и тргова града Зрењанина утврдила предлоге назива улица према поменутом елаборату, а уз помоћ свих месних заједница. У међувремену је прибављено и позитивно мишљење националних савета мађарске, румунске и словачке националне мањине, као и градског Савета за међунационалне односе. Напослетку је Покрајински секретаријат за регионални развој, међународну регионалну сарадњу и локалну самоуправу дао сагласност Скупштини града на усвајање овог решења.

Према решењу које се нашло пред одборницима, нове називе добиће 16 градских улица, које до сада нису имале имена. Те улице ће носити имена Јунака Тибора Церне, Споменка Госпића, Диане Будисављевић, Каплара Момчила Гаврића... Осим имена историјских личности, улице које су до сада означаване само бројевима носиће и називе као што су Ритска, Липова, Воћарска, Ратарска, Каналска, Риболовачка, Улица Дудова, Окањска, Жетелачка и Пчеларска.

Нове називе добиће и 31 улица у Арадцу, Елемиру, Ечки, Орловату, Перлезу, Стајићеву, Томашевцу и Ченти.  

Ж. Б.

Zrenjanin
08.05.2021 • 22:37
E, komšije moje. I šta ste rekli? Kada će da poteče čista voda bez arsena i teških metala iz nove Fabrike. Čestitke za odluku da brigu oko izgradnje i održavanja vodovodne mreže preuzme JKP Vodovod i analizacija, a ne tamo neka biblioteka ili muzej. Komisiji za nove nazive ulica topla preporuka da paze šta rade i da se na vreme dogovore kako se zvao onaj mali veliki junak Spomenko Gospić ili Gostić. Tek da ne bude neozbiljno sa njihove strane.
EUR/RSD 117.5668
Најновије вести