Бечејско друштво стваралаца и иноватора организовало једнодневно дружење

БЕЧЕЈ: Лепа традиција бечејског Друштва стваралаца и иноватора INNOVA наставља се. Реч је о једнодневном дружењу међународног карактера, јер су им у гостима, поред неколико сродних удружења из околине, били и иноватори мађарског града Ходмезевашархеља.
1
Фото: В. Јанков

- Раније је била већа заинтересованост, али је пауза због короне код многих умањила интересовање. А управо у времену када су, између осталог, економске прилике отежане, иноваторству у разним областима стваралаштва треба пружити прилику. Имајући све у виду, срећни смо да смо имали прилику да угостимо људе са сличним интересовањима као што су наша, да се дружимо, размењујемо искуства и, понешто научимо, јер смо имали и четири предавања током преподнева, а затим смо разгледали изложбу производа десетак иноватора - рекао је у име организатора Тибор Достан, уједно се захваливши Општини Бечеј за финансијску помоћ и Спомен кући „Тан“ у чијем простору се све дешавало. 

Академик из Новог Сада Мато Зубац представио је ФИПРОТ – Ф 1,Фолирно средство против суше биљака, Ђорђе Штангл из Челарева је говорио о примени лековитог биља у медицини и козметици, мр Милош Борјан из Суботице представио је Удружење Личана „Лика“, а Лајош Вашархељи из мађарског Сиглигета је приближио вишенаменску опрему за производњу топлоте са њеним складиштењем.

На изложби не великог габарита могле су се видети бројне иновацијем, од „Пер пер“ уређаја за јачање мишића у води, медицинске столице за купатило, преко природних препарата на бази лековитог биља до машине која за сат времена самеље тону воћа и одвоји коштице од бресака, кајсија, шљива или пропасира дуње, јабуке, крушке. Представљени су и паметни проточни бојлери са регулатором топлоте воде и провереном енергетском ефикасношћу, што би у предстојећем периоду могао бити веома актуелан изум.

Текст и фото:  В. Јанков

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести