Бечејци и вечерас уживају у фолклору

БЕЧЕЈ: Међународни фестивал фолклора „Бечеј Фолк Фест“ протиче у знаку радости због поновног сусрета домаћина КУД „Ђидо”, који слави 40 година рада, са гостима, након лаwске паузе коју је изискивала епидемиолошка ситуација.
11 be folkolor 1
Фото: В. Јанков

- Пуних 40 година „Ђидо“ оплемењује готово све манифестације у граду, представља Бечеј и Србију на бројним фестивалима у иностранству. У преко 30 земаља света смо наступали, а ево шесту годину заредом и сами доводимо ансамбле из света у нашу варош - каже председница Управног одбора КУД „Ђидо“ Снежана Секулић. - Пуно нам је срце кад видимо трг овако попуњен суграђанима и гостима из околних места.

Из Египта се прва два дана представио ансамбл „Китара“, а из Украјине „Веснианка“. Трећег дана фестивала стигли су гости из Северне Македоније, „Студио“ из Скопља, чији је уметнички руководиоц првак Националног ансамбла „Танец“ Љупчо Манески. Од домаћих, сценом на тргу испред православног храма ређали су се КУД „Пасјанка“ из села код Гилана, „Оро“ из Ниша, АНИП „Смедерево“, те друштва „Дуле Милосављевић Желе“ из Чачка, „Светозар Марковић“ из Новог Сада“ и „Свети Сава“ из Шида“.

Како је већ устаљено, учесници су имали дефиле од обале Тисе до центра града, а „Ђидовци“ су првог дана извели кореографију „Игре из Срема“ у новој ношњи, која је дело вредних руку жена секције „Прело“.

Све се завршава вечерас наступом гостију из Северне Македоније, КУД „Пасјанка“, АНИП „Смедерево“ и, наравно домаћина. Концерт, као и претходна три дана, почиње у 20 сати и очекује се да ће, без обзира што није викенд, бечејска „Погача“ бити препуна. То је, у неку руку, захвалност за преко 10 сати фолклорног задовољства уживо, које је извело око 400 извођача, три страна и осам домаћих ансамбала.

Све време трајања Фестивала, пратећи садржај је изложба народних ношwи из фундуса слављеника у галерији „Круг“ под кровом Градског позоришта Бечеј, као и етно базар на централном тргу.

В. Јанков

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести