Заједничке руско-турске патроле у Алепу

МОСКВА:  Руски и турски војници организовали су заједничку патролу у провинцији Алепо, изјавио је данас начелник руског Центра за помирење супротстављених страна у Сирији Олег Журављев.
alepo_civili.jpg Foto: AP Photo
Фото: AP Photo

"Редовна заједничка руско-турска патрола је спроведена дуж саобраћајница у Алепу", изјавио је Журављев, преноси ТАСС.Јединице руске војне полиције такође су организовале патроле кроз Алепо и ал Хасака провинције, док је руска извиђачка авијација обављала надзор из ваздуха.

Журављев је подсетио да су ове активности у складу са руско-турским споразумом о прекиду ватре у зони деескалације у Идлибу, који је постигнут 6. марта."Током дана није било минобацачких напада са положаја паравојних група које контролише Турска", констатовао је руски званичник.

Он је додао да су јединице Исламске партије Туркистана и Џабат ал Нусре (обе је Русија забранила), а над којима ни Турска нема контролу, 11 пута прекршиле прекид ватре у Латакији и Алепу.

Истовремено, руска војна полиција је обезбедила пратњу турском конвоју на путу до турског посматрачког пункта у зони деескалације у Идлибу.

Руски Центар за помирење супротстављених страна у Сирији наставља да испуњава своју мисију након завршетка војне кампање у Сирији, а званичници Центра редовно путују по ослобођеним територијама и процењују хуманитарну ситуацију.

Руска војска највише је ангажована на пружању помоћи избеглицама које се враћају својим кућама и помаже евакуацију цивила из зона деескалације.

EUR/RSD 117.5749
Најновије вести