Захарова: Запад умешан у припрему измене уставног поретка у Белорусији

Запад је био увучен у припрему измене уставног поретка у Белорусији, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
Marija Zaharova Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

„Информације које су откривене и акције које су пресечене, оцениће их надлежни органи, односиле су се на припрему уставног преврата на територији Белорусије. Она је открила страшну и ружну слику умешаности Запада не само у унутрашњу политику Белорусије, већ и у промену уставног поретка“, рекла је Захарова за телевизију „Русија 24“ а пренео Спутњик.

Према речима портпаролке, „откривају се чињенице које не остављају никакву шансу колективном Западу да негира своју улогу“.

„Двоје белоруских грађана, од којих један има америчко држављанство, имали су консултације и подршку у западним престоницама. Објављени видео-снимак не оставља никаква питања у погледу њихових циљева и задатака. Цела та прича је толико незгодна за Запад, да је хитно требало нечим да се покрије и прича у Прагу почиње у потпуности да се развија“, објаснила је она.

Подсетимо, председник Белорусије Александар Лукашенко је 17. априла објавио да је приведена група људи која је припремала атентат на њега и његову децу. Према речима председника, у ово су умешане америчке обавештајне службе. Како је саопштила Федерална служба безбедности Русије (ФСБ), у Москви је, између осталог, приведен и адвокат са америчким и белоруским држављанством Јуриј Зенкович, који је заједно са осталим члановима групе планирао војни пуч 9. маја у Минску.

С тим у вези, представник Стејт департмента изјавио је да Сједињене Америчке државе негирају умешаност у заверу чији је циљ био атентат на белоруског председника.

 

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести