Вучић приредио вечеру Пахору: Ојачали смо темеље сарадње

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић приредио је свечану вечеру за председник Словеније Борута Пахора, којој су присуствовали министри влада две земље и црквени великодостојници, поручивши да су данашњим сусретом ојачани темељи сарадње Србије и Словеније и да су две државе почеле да зидају вишу зграду те сарадње.
Vucic i Pahor/Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC
Фото: Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC

Вучић се у здравици прво захвалио Пахору, којег је ословио са "уважени господине председниче, драги пријатељу, поштовани Боруте", што је са делегацијом дошао у Србију упкос обавезама.

"Ја мислим да је важно што смо данас ојачали темеље и почели да зидамо вишу зграду сарадње између Србије и Словеније и чини ми се да са више и одговорности, али и обавеза гледамо на наше односе у будућности и добро разумемо да још много тога морамо да урадимо да бисмо очврсли ту зграду нашег пријатељства. Мислим да сте данас и Београду и на сваком другом месту, у Србији бисте то такође могли да осетите, то је искрено пријатељство без задршке, без икаквих задњих намера, без ичега негативног што би Срби и сви други грађани Србије могли да осећају према словеначком народу", казао је Вучић.

Он је рекао да Срби воле Словенце.

"И мислимо да и Словенци не мрзе Србе, ми мислимо да имамо, рекао бих, више него добар темељ да наше односе унапређујемо. Наше економије раде све боље и приближавају се једна другој и трговинска размена је све већа, онолико колико можемо ми да им омогућимо да раде још боље, да још ближе сарађују, да још више инвеститора долази из Словеније у Србију, још више инвеститора из Србије у Словенију и верујем да ћемо тиме успети да направимо најбољи могући амбијент за још боље резултате", навео је Вучић.

Српски председник се шефу словеначке државе захвалио не само за продршци европском путу Србије, већ и на личном труду да разуме проблеме Србије, да разуме и политичке проблеме Србије који нису лаки.

Фото: Vucic i Pahor/Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC

"И тешко је наћи земљу (попут Србије) која ипак снажно гура напред и у свом економском развоју, а која се налази под великим притиском због нерешених односа са Приштином, због других проблема у региону, а која се труди да на миран и цивилизован начин те проблеме решава. Не заборавите, прошло је 70 дана откад су нам увели таксе од 100 посто на нашу робу, супротно Цефти, супротно свим европским нормама и правилима, а ми вам и ни не плачемо и не кукамо, и не жалимо се, трпимо, не проводимо никакве контра мере и трудимо се да буде поуздан партнер свакомеко жели да буде партнер са Србијом", поручио је Вучић.

Он се Пахору такође захвалио на огромној улози и огромном ангажману у процесу Брдо-Бриони.

"Ја верујем да ћемо моћи још више у овим политичким кључним стварима да допринесемо учвршћењу стабилности и мира и после седнице у Тирани процеса Брдо-Бриони. Што се односа Србије и Словеније тиче, ти односи, уверен сам, биће још ближи, још топлији, и сигурам сам у корист и у интересу српског и словеначког народа. Хвала што сте дошли и желим Вам да се осећате као код своје куће. Живело пријатељство Србије и Словеније", закључио је Вучић.

Пахор је у здравици на словеначком језику оценио да је словеначко-српско пријатељство "пријатељство без прорачунатости".

"Данас сам се добро осећао. Мислим да би било патетично рећи да сам се осећао као код куће, али свакако сам осећао да се налазим међу искреним људима, који такође могу и другачије да размишљају... али се трудимо да имамо искрене пријатељске односе између два народа, између две државе", казао је Пахор.

Он је здравицу завршио речима "Живело словеначко-српско пријатељство".

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести