Војска САД објавила снимак обарања дрона изнад Црног мора

Америчка војска је објавила снимак руског борбеног авиона сухоја су-27 који обара амерички дрон изнад Црног мора.
2
Фото: Screenshot

Видео приказује критичне тренутке у сукобу у ваздуху, за који је Пентагон рекао да је трајао 30-40 минута.

Декласификовани снимци америчке војске показују тренутак када је руски авион ударио у дрон, што је, према америчкој војсци, значило да је дрон касније морао да буде оборен у Црно море.

На снимку са дрона се види како авион испушта гориво, а затим се залеће у дрон, пореметивши притом покретање пропелера.

Затим се губи сигнал.

Подсетимо, у уторак је дошло до блиског контакта руског ловца Су-27 и америчког војног дрона МQ-9 рипер. Пентагон је тврдио да је реч о „рутинском лету“, док је Русија инцидент назвала „провокацијом“.

Пре него што је "рипер" оборен у уторак, "сухоји" су наводно испуштали гориво и летели испред њега на "непромишљен, еколошки неисправан и непрофесионалан начин".

- Отприлике око седам часова један од руских авиона Су-27 ударио је у пропелер МQ-9, због чега су америчке снаге морале да оборе МQ-9 у међународне воде. Неколико пута пре судара, Су-27 је бацао гориво и летео испред МQ-9 на непромишљен, еколошки неисправан и непрофесионалан начин. Овај инцидент показује недостатак компетентности поред тога што је небезбедан и непрофесионалан - рекао је у саопштењу генерал америчких ваздухопловних снага Џејмс Б. Хекер, командант ваздухопловних снага САД у Европи и Африци.

Руско Министарство одбране навело је у саопштењу да је америчка беспилотна летелица МQ-9 пала у Црно море због оштрог маневра, као и да руски ловци на америчку летелицу нису отворили ватру, нити су имали било какав контакт са њом.

(Блиц, Телеграф)

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести