Велика Британија: Да ли ће здравствени радници остати први за вакцину?

ЛОНДОН: Становници Велике Британије требало би да буду међу првима који ће у свету примити вакцину против корона вируса, међутим приоритетне групе су промењене, а бојазан повећава и вест да Фајзер неће моћи да испоручи планираних 100 милиона вакцина, пише британски Телеграф.
vakcina, pixabay
Фото: pixabay.com

Национална здравствена служба саопштила је да њени запослени у првим редовима борбе против вируса ипак неће бити у приоритетној групи, а након забуне о броју доза коју би Британија могла да прими до краја године.

Како наводи британски лист, особље НХС требало је прво да прими вакцину, јер се сматрало да је компликовано да се вакцина испоручи домовима за старе, међутим неизвесност око испорука вакцина ставила је домове на врх листе приоритета.

Извршни директор за набавке НХС Крис Хопсон рекао је да би првих 800.000 доза могло да буде једина испорука за одређени период.

Заједнички Одбор за вакцинацију и имунизацију прво је саопштио да ће домови за негу старих и особље у њима бити први који ће примити вакцину, а након особа старијих од 80 година и здравствених радника.

Међутим, због потешкоћа доставе вакцине старијим особама, пре свега због температуре чувања на веома хладним температурама, особљу НХС-а је речено да се припреми за вакцинацију тако што ће добити прву дозу пре краја новембра, јер би између две вакцинације требало да прође најмање недељу дана.

Високи званичници НХС-а тврде да се вакцина може транспортовати само још једном након што стигне у централно чвориште и мора бити превожена у серијама од 975, које морају да се искористе у року од шест сати, чак иако се чувају у фрижидерима, што, наводи се, значи да ће вакцина бити бескорисна ако се пошаље у мање домове за негу који имају само неколико десетина штићеника.

EUR/RSD 117.5042
Најновије вести