Вархељи: Статус кандидата за БиХ могућ већ 15. децембра

БАЊАЛУКА: Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Оливер Вархељи рекао је да уколико у БиХ буде настављен убрзан процес формирања власти на свим нивоима, Европски савет би већ 15. децембра, након самита ЕУ - Западни Балкан, могао да одобри БиХ статус кандидата за чланство у Европској унији.
sarajevo pixa
Фото: pixabay.com

Вархељи је, у разговору за РТРС, рекао да је овај самит у Тирани јединствен јер се лидери ЕУ и Западног Балкана први пут састају ван Брисела, додајући да БиХ има времена и прилику да добије кандидатски статус.

Европски комесар је изразио наду да ће БиХ јачати институције како би самостално могла да доноси одлуке и да стране судије у Уставном суду БиХ неће више бити потребне по истеку текућег мандата.

Вархељи истиче и да званичници Републике Српске подржавају убрзан пут ка Европској унији.

"Имао сам прилику да се састанем са новом председавајућом Председништва БиХ Жељком Цвијановић и заиста сам охрабрен порукама које сам чуо од ње, односно спремношћу за убрзан пут ка ЕУ", истакао је Вархељи, преноси РТРС.

Додаје да он и председник Републике Српске Милорад Додик деле заједнички интерес за што бржи напредак на европском путу и обезбеђивање мира, стабилности и развоја.

 

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести