Вакцина Модерне на корак од регистрације у САД

ВАШИНГТОН: Регулаторно тело у САД издало је данас позитивну оцену за другу вакцину против Ковида-19, коју производи америчка компанија Модерна, што је само корак од употребне дозволе.
Vakcina protiv koronavirusa Foto: AP
Фото: Вакцина против коронавируса Фото: АП

Управа за храну и лекове (ФДА) објавила је у документима на интернету да је њен иницијални извештај потврдио ефикасност и сигурност вакцине, коју су развили компанија Модерна и Национални институт за здравље (НИХ), што ову вакцину доводи само на корак од потребне употребне дозволе, преноси АП.

Панел независних стручњака даће своје препоруке у четвртак, а коначна одлука ФДА очекује се убрзо после тога.

Генерал Густав Ф. Перна, који је део тима задуженог за развој вакцина и лекова против ковида-19, и други амерички званичници поновили су своју пројекцију да ће 20 милиона Американаца моћи да добије прве дозе до краја децембра, а још 30 милиона у јануару.

Та пројекција подразумева и брзо одобрење вакцине Модерна у току ове недеље.

Попут вакцине Фајзера и Бионтека, и за Модерну су потребна две дозе за потпуну заштиту.

Прошлог месеца, Модерна и НИХ известили су да су утврдили 95 одсто ефикасност за различите старосне групе и расне групе, према резултатима студије коју тренутно спроводе на 30.000 особа.

Главни нежељени ефекти били су умор, болови у мишићима и бол на месту ињекције након друге дозе.

У болницама у САД тренутно се убрзава имунизација вакцином коју су развили Фајзер и Бионтек, а коју је ФДА одобрила прошле недеље и оне треба да стигну у додатних 400 болница и на друга места дистрибуције.

Првих три милиона доза вакцине строго је опредељено за здравствене раднике и старије пацијенте који захтевају туђу негу, а стотине милиона додатних вакцина потребно је током наредних месеци како би се заштитила већина Американаца.

Прве испоруке вакцина дале су храбрење исцрпљеним лекарима, медицинским сестрама и болничким радницима широм земље.

Џони Пиплс, 43-годишњи припадник хитне хеликоптерске медицинске службе, био је узбуђен и помало нервозан у понедељак поподне када је испружио леву руку и постао прва особа која је примила вакцину у Медицинском центру Универзитета у Мичигену.

„Само бити део тога добар је осећај“, рекао је он.

Вакцинација за кориснике домова за старије особе почињу у већини држава тек следећег понедељка, када ће око 1.100 установа добити вакцину.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести