Украјина уводи 50-годишње санкције руском финансијском сектору

КИЈЕВ: Украјински парламент донео је данас одлуку о увођењу свеобухтватних 50-годишњих санкција за руске финансијске институције укључујући централну банку, све комерцијалне банке, инвестиционе фондове, осигуравајуће куће и друга предузећа, преноси Ројтерс.
ukrajina rusija
Фото: pixabay.com

Санкције су у склопу намере Кијева да одржи у пуном обиму

финансијски притисак на Русију због инвазије која је почела 24. фебруара прошле године. 

„То је потпуна блокада финансијских институција Руске Федерације у приступу тржишту и средствима у Украјини. Треба да га ослабимо свим расположивим средствима, јер је то финансијски сектор који је стратешки донатор овог рата," објавио је гувернер Народне банке Украјине Андриј Пишниј на Фејсбуку.

Велика већина од 325 посланика гласала је за подршку овим мераама, које ће, како је предвиђено, бити на снази пола века. Министарка економије Јулија Свириденко рекла је да ће ове санкције погодити стотине банака и десетине хиљада финансијских институција регистрованих у Русији. Мере укључују забрану трансакција са имовином у власништву финансијских институција Руске Федерације, забрану

успостављања пословних односа и забрану трансакција и улагања у руске финансијске институције, рекла је Свириденко. 

Украјина је већ увела санкције стотинама руских званичника и бизнисменима, а људима повезаним са Русијом забрањено је власништво над земљом и учешће у државној приватизацији, јавне набавке руских добара и услуга, а обустављен је и пренос технологија за особе повезане са Русијом. 

Украјина је позвала западне партнере да наметну више санкција Москви, укључујући предузимање корака који циљају на руски нуклеарни сектор.

EUR/RSD 117.2782
Најновије вести