У Словачкој критично, нове рестрикције за невакцинисане

БРАТИСЛАВА: Словачке болнице су у критичној ситуацији због пораста броја заражених корона вирусом и влада ће у четвртак одобрити нове рестриктивне мере које се односе на невакцинисане особе, рекао је премијер Едуард Хегер.
bratislava
Фото: pixabay.com

Словачка пријављује рекордан број од око 6.500 нових инфекција последњих дана, а Министарство здравља саопштило је данас да је преостало још само 20 кревета са вентилаторима за нове пацијенте и да болнице покушавају да ослободе места и шаљу пацијенте у иностранство.

"Ситуација у болницама је критична. Потребно је да у наредне три недеље значајно пооштримо рестрикције да би се ситуација у болницама смирила", рекао је премијер, преноси Ројтерс.

Он је додао да је влада припремила мере и да ће их усвојити за два дана.

Само ће вакцинисаним особама бити дозвољено да присуствују великим догађајима, а власти ће увести и правила о тестирању на радним местима.

Планирано је да неприоритетне малопродаје и услуге буду доступне само вакцинисанима или онима који су прележали ковид 19 у претходних шест месеци, а Словачка са 45 одсто вакцинисаних спада међу европске земље са најнижом стопом имунизације,пошто просек у земљама ЕУ износи 64,9 одсто, према Европском центру за превенцију и контролу болести.

У већински католичкој земљи бискупи су такође позвали људе да се вакцинишу, пошто је 46 људи умрло од последица ковид-19 током протеклог дана, чиме је укупан број пријављених смртних случајева од почетка пандемије порастао на 13.644.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести