У Јемену мало пријављено умрлих од короне, а сахрана много

АДЕН: Десетине нових хумки на гробљу највећег града на југу Јемена, Адену, доказ су скока у броју оболелих усред пандемије коронавируса, јавља АП.
korona
Фото: pixabay.com

Погребни радници не знају од чега су ти људи умрли, али не може се порећи да је у лучком граду Адену све већи број заражених од корона вируса.

Мухамед Беид, гробар из Адена, изјавио је да је активност пет пута већа од нормалне на гробљу на којем ради, са 51 сахраном у претходној седмици. "Ово је нешто чудно, никада ово нисмо раније видели", изјавио је Беид за АП.

Међународна група за помоћ, "Доктори без граница" пријавила је скок у броју оболелих и умрлих од корона вирса, укључујући и здравствене раднике у објекту који води у граду.

Керолајн Сегин, извршна менаџерка "Доктора без граница" за Јемен, казала је за АП у петак да је стопа смртности у њиховом оделењу за третирање оболелих од ковид-19 „јако, јако висока“, и да је велики број људи стигао „скоро мртав или већ мртав“.

Министарство здравља из међународно признате владе Јемена, која контролише Аден, пријавило је 212 потврђених случајева и 39 умрлих у јужном Јемену, што је прилично низак број.

На северу земље, који контролишу Хути побуњеници, званични бројеви су чак и нижи али постоје извештаји који наводе необјашњене смрти. До сада, Хути су пријавили четири случаја, укључујући и смрт једног сомалијског мигранта.

Хути, које подржава Иран, запосели су већи део северног Јемена, укључујући и главни град Сану, 2014. године, присиљавајући владу да избегне на југ. Наредне године коалиција предвођена Саудијцима отпочела је рат против побуњеника.

Eki
25.05.2020 • 07:21
Ne pravite se ludi dobro znate da su to žrtve američke i saudijske agresije.
EUR/RSD 117.3358
Најновије вести