У Европској унији замрзнуто 68 милијарди евра руске имовине

БРИСЕЛ: Европска унија је замрзла укупно 68 милијарди евра руске имовине, од чега је већина у Белгији, према интерном документу Европске комисије у који је увид имао Политико.
evropska unija pixabay
Фото: pixabay.com

Од укупно 68 милиона евра замрзнутих руских средстава, на Белгију отпада 50 милијарди, а на другом месту је Луксембург са 5,5 милијарди евра.

Када се Белгији и Луксембургу прикључе Италија, Немачка, Ирска, Аустрија и Француска, на све њих отпада више од 90 одсто замрзнуте имовине руских грађана у ЕУ.

Међутим, Брисел не зна колико је руских националних девизних резерви замрзнуто у Унији, наводи овај медиј. У интерном документу Комисије се стоји оквирна цифра од 33,8 милијарди евра, али се додаје да се „ово тренутно процењује, па се тачан податак не даје".

Комисија још увек чека да Савет Европе одобри одлуку којом би избегавање санкција било проглашено кривичним делом у ЕУ, што би олакашало конфискацију имовине у случају кривичне пресуде.

Проблем, помало изненађујући, представља то што је Пољска зауставила овај процес, пише у документу ЕК. Један дипломата је рекао да је Варшава у потпуности на линији ЕУ, али да прво треба да усвоји национални закон, додајући да је поступак у току, преноси Политико.

 

EUR/RSD 117.3738
Најновије вести