Твитер блокирао налоге кубанских званичника и медија

ХАВАНА: Америчка друштвена мрежа Твитер блокирала је налоге лидера кубанске Комунистичке партије Раула Кастра, његове ћерке Маријеле Кастро и водећих кубанских државних медија, написали су државни медији на својим сајтовима, преноси Ројтерс.
Havana, Kuba foto: Chris Allen via AP
Фото: Chris Allen via AP

Блокиране су и десетине налога новинара кубанских државнх медија, као и званични налог Министарства комуникација.
"Твитер није објаснио овај корак, нити је издао икакво упозорење",

Агенција додаје да из компаније Твитер нису одговорили на молбу за коментар.

Потез Твитера десио су у тренутку када је кубански председник Мигел Дијаз Канел у обраћању нацији на државној телевизији упозорио на енергетску кризу изазвану америчким санкцијама.

Удружење новинара Кубе ово је назвало "масовном цензуром" и подсетило да је Твитер и у прошлости суспендовао индивидуалне налоге, који су поново прорадили.

Оно што је ново је обим овог јасно планираног чина у сајбер рату, усмереног да ограничи слободу говора кубанских институција и грађана и да ућутка вође револуције, сматра Удружење у саопштењу.

Поједини независни новинари иронично су коментарисали чињеницу да се владини званичници који имају монопол у јавном простору и традиционалним медијима у једнопартијској држави жале на цензуру.

Независно новинарство у Куби се толерише, али није легално, а портали неколико алтернативних медија су блокирани.
Кубанци морају да користе виртуелне приватне мреже како би им приступили.

Куба се налази на листи од 10 земаља са највећм цензуром, коју је ове недеље објавио Одбор за заштиту новинара из Њујорка.

Та земља која је дуго била једна од најмање повезаних земаља на свету, почела је последњих година да брзо развија приступ интернету, а прошлог децембра је увела и мобилни интернет.

Кубански званичници су прошле године масовно почели да се појављују на Твитеру, након што је председник Дијаз канел отворио налог и позвао их да буду више у додиру са народом.

Поједини званичници одговарају на коментаре грађана, док већина само прослеђује званична саопштења, наводи Ројтерс.

EUR/RSD 117.3235
Најновије вести