Тужилаштво: Саркозију две године затвора и две године условнo

ПАРИЗ: Француско тужилаштво затражило је две године затвора и две године условне казне за бившег председника Николу Саркозија који је оптужен за корупцију, преноси АП.

Тужилаштво је затражило исту казну и за још двојицу оптужених, Саркозијевог адвоката и пријатеља Тјерија Ерцога и судију Жилбера Азибера.Бивши француски председник је јуче на суду изјавио да никада није био део коруптивне праксе и да је жртва лажи.

Саркозију се суди након неколико деценија дуге политичке каријере, између осталог и због наводног покушаја подмићивања судије.

Тужиоци тврде да је Саркози понудио судији Жилберу Азиберу уносан посао у Монаку, у замену за поверљиве информације о истрази наводних илегалних исплата које је добио од власнице Л''Ореала Лилиане Бетанкур за своју председничку кампању 2007. године.

То је изашло на видело, рекли су тужиоци, када су прислушкивани разговори између Саркозија и његовог адвоката Тјерија Ерцога.

Ерцогу и Азиберу суди се због корупције и злоупотребе службеног положаја, као и због одавања пословних тајни. Они су, као и Саркози, негирали да су починили злочине за које их терете.

Саркози је био председник Француске од 2007. до 2012. године. Он се из политике повукао након што није изабран за председничког кандидата своје странке на изборима 2017. године, на којима је победио Емануел Макрон.

EUR/RSD 117.5042
Најновије вести