Туск: Могуће одлагање Брегзита до 31. јануара 2020.

БРИСЕЛ: Председник Европског савета Доналд Туск саопштио је данас да је ЕУ постигла договор да се Брегзит може одложити до 31. јануара наредне године.
tusk, foto tanjug ap boris grdanoski
Фото: Tanjug

Он је то написао на свом Твитер налогу.Ранији излазак Британије из ЕУ био би могућ ако би британски парламент ратификовао споразум о разводу, објавио је Ројтерс, позивајући се на неименоване изворе.

Британски премијер Борис Џонсон невољно је прошле недеље затражио тромесечно одлагање Брегзита, до краја јануара 2020, након што су посланици Доњег дома парламента одбацили нови споразум који је он постигао с блоком.

Ројтерс наводи да свако одлагање Брегзита морају да прихвате свих 27 земаља чланица, а примедбе Француске су до сада спречавале доношење такве одлуке.

Према најновијем плану, Британија би могла да изађе из Уније 1. децембра или 1. јануара, што зависи од тога када би парламент ратификовао споразум, у новембру или децембру. Уколико би Британија остала у ЕУ и после 31. октобра, европски блок би затражио од Лондона да именује кандидата за нову Европску комисију, навели су дипломатски извори.

EUR/RSD 117.5702
Најновије вести