Тринаест сарајевских анестезиолога дало отказ

САРАЈЕВО: Министар здравља Кантона Сарајево Харис Ванић потврдио је вест да је чак 13 анестезиолога Кличничког центра Универзитета у Сарајеву (КЦУС) у једном дану дало отказ.
sarajevo pixa
Фото: pixabay.com

Према сазнањима сарајевског портала Кликс један од кључних разлога за овако радикалан потез и отказ 13 специјалиста је наводни притисак који су имали јер је, незванично, од њих тражено да потпишу акт да писмо у којем су навели незадовољство условима рада и лечења КОВИД пацијената није истина.

Анестезиолози су почетком априла признали да је једно од два писма пласирана у јавности аутентично и да је реч о интерном акту у којем су изнели своје притужбе и захтеве.

Премијер Кантона Сарајево Един Форто новонасталу ситуацију прокоментарисао на свом твитер налогу.

"Уколико је тачно да је група анестезиолога дала отказ на КЦУС-у, Влада КС ће на хитној седници донети одговарајуће одлуке. Кључно је да све људске ресурсе из здравственог сектора задржимо у борби против пандемије".

Позивајући се незваничне информације, сарајевски портал пише да постоји опција да лекари или одређени број анестезиолога пређе у Општу болницу.

Адвокат Владо Адамовић, који заступа 13 анестезиолога који су дали отказе на КЦУС-у, казао је за Клиx да је та одлука донесена пре месец дана, али да су чекали смиривање ситуације у вези с корона вирусом у Кантону Сарајево.

Адамовић каже да ће они радити још седам дана, колико је отказни рок, а да су онда на улици.

"Посебно бих апострофирао то, колико има професија у овој земљи, да је из неке професије нека група људи указала на озбиљан друштвени проблем доводећи у питање властиту егзистенцију. То је мени условно речено херојски чин. То је главна вест", поручио је.

Сматра да би био снажан помак у друштву када би тако радиле све професије.

"Замислите они годину раде у оваквим условима, ми им аплаудирамо и лупамо у шерпе и онда неко мртав-хладан каже ''нисмо ми одговорни него анестезиолози који раде непосредно с пацијентима''. А анестезиолози не одређују услове у којима раде. И то је то", рекао је Адамовић.

EUR/RSD 117.5713
Најновије вести