Трамп у опроштајном обраћању: Наш покрет је тек почео

"Ове недеље инаугуришемо нову администрацију и молимо се за њен успех у одржавању Америке сигурном и просперитетном", навео је Трамп у видео поруци чије делове је објавила Бела кућа, пренео АП.
donald tramp, Tanjug/AP
Фото: Танјуг/AP

ВАШИНГТОН: У свом опроштајном видео обраћању, одлазећи председник САД Доналд Трамп пожелео је добродошлицу новој администрацији и рекао да сада, док се припрема за предају власти, жели да поручи да је покрет који је започео - само почетак.

"Ове недеље инаугуришемо нову администрацију и молимо се за њен успех у одржавању Америке сигурном и просперитетном", навео је Трамп у видео поруци чије делове је објавила Бела кућа, пренео АП.

Трамп је одбио да призна пораз од Бајдена, који је победио на изборима са 306 гласова Електорског колеџа наспрам Трампова 232 и неће се састати са Бајденом пре инаугурације данас у подне, већ планира да отпутује у Флориду.

"Највећа опасност са којом се суочавамо је губитак поверења у себе саме, губитак поверења у величину наше нације. Америка није стидљива нација кротких душа које морају да се штите од оних са којима се не слажу" поручио је Трамп.

Трамп је последње недеље мандата провео не излазећи из Беле куће после нереда које су изазвале његове присталице током, упада у здање Конгреса.

У својој видео поруци Трамп се осврнуо на аспекте свог рада на које је поносан.

"Урадили смо то што смо дошли да урадимо, али и много више. Водио сам тешке битке, најтеже битке, доносио најтеже одлуке - јер је то оно због чега сте ме изабрали", рекао је Трамп, пренео Глас Америке.

Он је подсетио на мировне споразуме на Блиском истоку у којима је посредовала његова администрација и хвалио постигнуте циљеве у спољној политици.

"Обновили смо своја савезништва и подстакли земље света да се супротставе Кини као никада раније. Посебно сам поносан што сам први председник у више деценија који није започео нове ратове. Одлазим са овог величанственог места пун радости, оптимизма и великог поверења да је најбоље тек пред нама - нашом земљом и нашом децом", ракао је одлазећи председник САД Доналд Трамп.

EUR/RSD 117.5749
Најновије вести