Трамп: Прва фаза трговинског споразума с Кином 15. јануара

ВАШИНГТОН: Прва фаза трговинског споразума између САД и Кине биће потписана 15. јануара у Белој кући, најавио је амерички председник Доналд Трамп.
Tramp i Si Foto: AP Photo/Susan Walsh
Фото: AP Photo/Susan Walsh

Он је рекао да ће након тога, током његове посете Пекингу, бити отворена нова рунда разговора о решавању горућих питања у односима две земље, преноси АП.

Потписаћу веома велику и свеобухватну прву фазу трговинског споразума са Кином 15. јануара. Церемонија ће бити одржана у Белој кући", написао је Трамп на Твитеру и додао да ће потписивању документа присуствовати кинески званичници највишег нивоа.

Касније ћу отпутовати у Пекинг где ће почети разговори о другој фази, навео је Трамп, али није прецизирао датум посете.

Прва фаза споразума подразумева да у наредне две година купује америчке пољопривредне производе у вредности од 40 милијарди долара годишње, а САД ће један део тарифа на кинеску робу потпуно укинути, док ће други значајно смањити.

САД ће да одустану од новог таласа најављених царина на кинеску робу у износу од 160 милиајарди долара и да повуку постојеће.

Трговински преговори САД и Кине су доживјели колапс почетком маја, када је Трамп оптужио Пекинг да је направио потпуни заокрет око обавеза у вези са променом закона којима би се увеле свеобухватне економске и трговинске реформе.

Трговински спор између две највеће светске економије отежао је пословање финансијских тржишта и запретио глобалном економском расту.

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести