Тегнел: Добили смо расправу о ковиду, вакцинација једини пут

СТОКХОЛМ: Главни епидемиолог Шведске Андерс Тегнел рекао је данас да је та земља "победила у расправи" када је реч о приступу борби против корона вируса и оценио да је вакцинација једини начин борбе против пандемије.
stokholm, pixabay
Фото: pixabay.com

Он сматра да су шведске власти учиниле праву ствар када су одлучиле да не уводе карантин.

Покушали смо од самог почетка да докажемо да је ово болест са којом морамо да научимо да живимо, објаснио је Тегнел у интервјуу за портал УнХерд и додао да све више земаља долази до овог закључка.

Он је признао да су власти потцениле могућност ширења инфекције, али је истовремено скренуо пажњу на ситуацију у другим европским земљама.

Ако погледате на пример већи морталитет у Шведској, ствари уопште нису лоше. Према овом показатељу, земља је на четвртом или петом месту од краја у Европској унији, навео је Тегнел.

Одлуку да се не уводи карантин, као што су то чиниле друге земље, објаснио је традицијом у краљевству.

То је могло да буде на добровољној бази јер постоји висок ниво поштовања између народа и владе и њених служби. Зато смо могли много да урадимо на добровољној бази, каже Тегнел.

Други разлог, према његовим речима, је то што правни систем приморава Шведску да се фокусира на подручја где је висок ниво претње од ширења вируса, па су строге мере уведене за ресторане, док су остали делови друштва остали отворенији.

Рекао је и да су власти одлучиле да уведу циљане мере и да не затварају школе или спортске терене, јер то, како је навео, практично нема утицаја на пренос вируса.

Према подацима Универзитета Хопкинс, током пандемије у Шведској регистровано је 1,15 милиона случајева заразе корона вирусом, а умрло је 14.800 људи.

Стопа смртности на милион становника била је неколико пута већа него у суседним земљама, па су у Шведској забележена 1.452 смртна случаја, док их је у Норвешкој било 155, Финској 191, а у Данској 454.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести