СЗО: У претходна 24 сата оболело више од 338.000 људи

ЖЕНЕВА: Број потврђених случајева у свету у претходна 24 сата је већи од 338.000, а укупан број оболелих од ковида је 111,1 милион, показали су вечерашњи подаци Светске здравствене организације (СЗО).
korona pixabay
Фото: Pixabay.com

Број преминулих се повећао за више од 7.500 у претходна 24 сата, прешавши 2,46 милиона мртвих, јавила је агенција ТАСС.

Више од половине заражених је у Северној и Јужној Америци (169.352), у Европи 102.325 и југоисточној Азији 27.040.

Богате земље морају да сарађују с Коваксом

Генерални директор Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Аданом Гебрејесус позвао је богате земље да провере пре него што наруче додатне дозе вакцина против ковида-19 за себе да ли то подрива напоре да се вакцине дају сиромашнијим нацијама.

У петак су лидери Г7 рекли да ће убрзати глобални развој и примену вакцина и подржати „приступачан и праведан приступ вакцинама“ и третманима за ковид-19.

Тедрос је захвалио земљама Г7 на “значајним'' обећањима, али је данас после разговора са немачким председником Франк-Валтером Штајнмајером рекао да „чак и ако имате новац, а не можете га искористити за куповину вакцина, имати новац не значи ништа”, преноси Ројтерс.

Рекао је да захтеви богатих земаља произвођачима да обезбеде више вакцина „утичу на послове са Коваксом, па је чак и износ који је додељен за Ковакс смањен због тога“.

Тедрос је додао да богате земље морају да “сарађују у поштовању договора које је Ковакс склопио и да се постарају да, пре него што потраже више вакцина, њихови захтеви не поткопају те послове”.
Али мислим да не постављају то питање, рекао је.

Тедрос, који је раније упозорио да се свет суочава с ''катастрофалним моралним неуспехом'' ако се вакцине против ковида-19 не дистрибуирају поштено, рекао је да разуме политичке притиске са којима се суочавају лидери у земљама са високим приходима.

Тедрос је касније данас на конференцији за новинаре СЗО признао да је подела доза тешка у време несташице и позвао на значајан пораст производње вакцина.

Директор СЗО је, такође, захвалио француском председнику Емануелу Макрону на томе што је Коваксу доделио пет одсто француских доза, иако Француска није прецизирала када ће те вакцине бити подељене.

EUR/RSD 117.5749
Најновије вести