Швајцарска очекује пад од 6,7 одсто, највећи у 45 година

ЦИРИХ: Швајцарска влада предвиђа пад бруто домаћег производа од 6,7 одсто за ову годину, наводећи да ће рецесија, покренута пандемијом корона вируса, бити гора него што је страховала у марту.
svajcarska, pixabay
Фото: pixabay.com
Државни секретаријат за економске послове Швајцарске (СЕЦО) објавио је данас ревидирану прогнозу из марта, према којој се процењује да би економија, вођена извозом, требало да порасте за 5,2 процента следеће године, преноси Ројтерс,
 
У мартовским пројекцијама се процењивало да ће привредни пад у овој години износити 1,5 посто, након чега ће догодите забележити пораст од 3,3 процента.
 
Уколико се најновија прогноза оствари, то би био најгори пад швајцарске привреде од 1975. године.
 
„Ово је једна од најгорих економских криза од Другог светског рата. Брзина и силина пада су једноставно без преседана. У року од два месеца стање економије је руинирано”, каже економиста СЕЦО-а Роналд Индерганд.
 
Министар финансија Уели Маурер изјавио је јуче да цех ванредног стања, које би требало постепено да се ублажава од 27. априла, износи 5,0 милијарди швајцарских франака (5,13 милијарди долара) недељно у изгубљеној производњи.
 
Спољна трговина је девастирана, а падаће и потрошња становништва јер људи раде скраћено радно време или гостају без посла.
 
СЕЦО је навео да очекује раст стопе незапослености на 3,9 процената ове године и на 4,1 одсто идуће године. Такође прогнозира пад инфлације за обе године.
 
Као одговор на кризу, Швајцарска је донела највећи пакет економске помоћи икада, издвојивши 62 милијарде франака за банкарске кредите предузећима, за које ће јемчити држава, и за подршку програму скраћеног радног вемена.
EUR/RSD 117.3269
Најновије вести