НАТО министри: Позивамо Русију да изабере пут дипломатије

БРИСЕЛ: Министри одбрана земаља чланица НАТО поручили су после састанка у Бриселу да су озбиљно забринути због "великог, ничим изазваног и неоправданог" гомилања руске војске, како су навели ''у и око Украјине и у Белорусији''.
n
Фото: Tanjug (AP Photo/Olivier Matthys)

Позивамо Русију, најчвршће могуће, да изабере пут дипломатије и да одмах преокрене гомилавање војске и повуче своје снаге из Украјине у складу са својим међународним обавезама и обавезама, наводи се у заједничком сасопштењу мининстра Алијансе.

Министри одбрана чаланица НАТО наводе да остају посвећени "двоструком приступу Русији" који се огледа у снажном одвраћању и одбрани, у комбинацији са отвореношћу за дијалог.

Додаје се да акције Русије представљају "озбиљну претњу евроатлантској безбедности", а да је "последица тога" додатно распоређивање снага у источном делу Алијансе.

Наше мере су и остају превентивне, пропорционалне и неескалирајуће. Спремни смо да додатно ојачамо наш одбрамбени и одвраћајући став како бисмо одговорили на све непредвиђене ситуације, наводе чланице НАТО.

У саопштењу након министраске расправе о ситуацији у и око Украјине, чланице НАТО напомињу да остају привржене основним принципима европске безбедност, укључујући право сваке нације да изабере сопствене безбедносне аранжмане.

Понавља се и подршка територијалном интегритету и суверенитету Украјине и упозорава ''да ће свака даља руска агресија на Украјину имати огромне последице и високу цену".

Министри одбрана НАТО подсећају да је Алијанса представила предлоге Русији како да се побољша безбедност свих нација у Европи и напомињу да и даље чекају одговор.

Више пута смо нудили и настављамо да нудимо даљи дијалог кроз Савет НАТО-Русија и спремни смо да се ангажујемо. Снажно охрабрујемо Русију да узврати и да изабере дипломатију и деескалацију, закључује се у саопштењу НАТО.

Столтенберг: Није касно да Русија одступи од ивице конфликта

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је раније данас да су министри одбрана земаља чланица Алијансе на састанку у Бриселу разматрали ”најозбиљнију безбедносну кризу” у Европи у последњим деценијама, праћену ”највећом концентрацијом руских војних снага у Европи” од краја Хладног рата.

Савезници су поздравили све дипломстке напоре, а има сигнала и из Москве да желе да наставе путем дипломатије. Истовременео, до овог тренутка, нисмо видели знаке деескалације на терену. Нема повалчења трупа нити наоружања. Уместо тога, видимо масивне руске војне снаге спремне за напад, високо оспособљење, од Крима до Белорусије, изјавио је Столтенберг.

Након првог дела састанка минситра обране земаља чланица НАТО, Столтенберг је поновио да су чланице Алијансе од поцетка јасно ставиле до знања Русији да ће свака даља агресија на Украјину имати високу цену.

Он додаје да је НАТО све време спреман на дијалог и поручује да није касно да Русија одступи од ивице конфликта и изабере пут мира.

Столтенберг наводи да је НАТО послао конкретне писане предлоге Русији о транспарентности, контроли ризика и наоружања, али да до данас није добио одговор.

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести