Столтенберг: Русија тражи оно што зна да НАТО не може да испуни

МИНХЕН: Москва се конфронтира НАТО захтевима за које зна да алијанса не може да испуни, изјавио је данас генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.
stoltenberg, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Francois Mori)

"Опасност је сада комбинација овог масовног војног јачања са веома претећом реториком, изношењем захтева за које знају да их не можемо испунити и говорећи: Ако их не испунимо, биће војних последица", рекао је Столтенберг на Минхенској безбедносној конференцији, пренео је Ројтерс.

"Ово је нова нормала, да имамо Русију која отворено оспорава кључне вредности за европску безбедност, а затим показује своју вољу да употреби силу или претњу силом да би остварила своју вољу", додао је он.

Столтенберг је казао да је послао писмо руском министру спољних послова Сергеју Лаврову да се укључи у дијалог у оквиру Савета НАТО-Русија како би се спречио сукоб у Украјини.

Он је навео да нема знакова руског повлачења са граница уз Украјину и да је ризик од сукоба реалан.

Столтенберг је рекао да се међународни мир не може узимати здраво за готово и упозорио да ће председник Русије Владимир Путин "само добити више НАТО-а" на својим границама због агресије на Украјину, пренео је је британски дневник "Гардијан".

Према његовим речима, НАТО је одбрамбени савез и не прети ни Русији или било коме другом али, ће предузети све неопходне мере да заштити и одбрани све своје савезнике.

"Тренутна криза је много више од саме Украјине", ради се, како је навео генерални секретар НАТО, о томе како желимо да организујемо односе између држава.

"Москва покушава да врати историју и заустави пријем нових (НАТО) чланица", што представља покушај Русије да контролише западну безбедносну стратегију.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести