Столтенберг: Русија тражи изговор за нову инвазију на Украјину

БРИСЕЛ: Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг осудио је вечерас одлуку Русије да призна самопроглашене Доњецку Народну Републику (ДНР) и Луганску Народну Републику (ЛНР).
stoltenberg, tanjug ap
Фото: Tanjug (Fredrik Hagen/NTB via AP)

Столтенберг је осудио одлуку Русије да призна независност, како је рекао, "украјинских побуњених региона''''.

Столтенберг је, након што је претходно вечерас руски председник Владимир Путин потписао указ о признању ЛНР и ДНР, оптужио Москву да наставља да потпирује конфликт на истоку Украјине.

Столтенберг је оценио да Москва покушава да пронађе изговор како био ''''још једном извршила инвазију на Украјину''''.

Москва наставља да подстиче сукоб у источној Украјини пружајући финансијску и војну подршку сепаратистима. Такође покушава да створи изговор за поновну инвазију на Украјину, нагалсио је Столтенберг.

Генерални секретар НАТО је оценио да овакав потез Москве додатно подрива суверенитет и територијални интегритет Украјине, крши Споразуме из Минска и нарушава напоре усмерене ка решавању сукоба.

Генерални секретар Алијансе је у писаном саопштењу подсетио да је Савет безбедности УН, чији је члан и Русија, 2015. године потврдио пуно поштовање суверенитета, независности и територијалног интегритета Украјине, уз оцену да су "Доњецк и Луганск део Украјине".

Он нагалшава да НАТО подржава суверенитет и територијални интегритет Украјине унутар њених међународно признатих граница.

Савезници подстичу Русију, најснажнијим могућим речима, да изабере пут дипломатије и да одмах преокрене своје масовно гомилање војске у Украјини и око ње и повуче своје снаге из Украјине у складу са својим међународним обавезама, закључио је Столтенберг.

EUR/RSD 117.4618
Најновије вести