Столтенберг: Русија би могла да искористи хемијско оружје

БРИСЕЛ: Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да би Русија могла да искористи хемијско оружје током напада на Украјину и такав потез би био ратни злочин.
stoltenberg, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Francois Mori)

Столтенберг је ово изјавио за данашње издање листа "Велт ам Зонтаг", пренео је Ројтерс.

"Претходних дана, чули смо апсурдне тврдње о лабораторијама у Украјини које праве хемијско и биолошко наоружање", казао је Столтенберг, који тврди да Кремљ измишља разне изговоре да би оправдао, како каже генетрални секретар НАТО, "оно што се не може оправдати".

Он је додао да сада, када су изнете лажне тврдње, "сви морају да остану опрезни, јер јер могуће да управо Русија планира коришћење хемијског оружја под лажним изговорима".

"То би био ратни злочин", нагласио је Столтенберг.

Дуда: Ако Руси употребе хемијско оружје, НАТО да се запита

ВАРШАВА: Пољски председник Анџеј Дуда изјавио је данас да би евентуална руска употреба хемијског оружја у Украјини могла да подстакне НАТО да преиспита своју одлуку да се војно не меша у сукоб.

У интервјуу за Би-Би-Си, Дуда је одговарајући на питање да ли верује да се руски председник Владимир Путин спрема да употреби хемијско оружје, рекао је да је "ово нешто што свет није видео у овим размерама од Другог светског рата".

"Ако ме питате да ли Путин може да користи хемијско оружје, мислим да Путин сада може да употреби било шта, посебно када је у овој тешкој ситуацији," рекао је пољски председник.

Дуда је казао да је Путин политички већ изгубио овај рат, а да га са друге стране, војно не добија.

Говорећи о интервенцији НАТО-а, Дуда је рекао да се сви надају да се Путин неће усудити да употреби оружје за масовно уништење.

"Ако употреби било какво оружје за масовно уништење, онда ће то променити игру у целој ствари. Сигурно ће Алијанса и њени лидери предвођени Сједињеним Државама морати да седну за сто и заиста ће морати озбиљно да размисле шта да раде, јер тада почиње да буде опасно," упозорио је пољски председник.

EUR/RSD 117.4618
Најновије вести