Столтенберг: Позивамо Русију да одмах деескалира ситуацију

БРИСЕЛ: Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг позвао је вечерас Русију да без одлагања деескалира ситуацију на граници с Украјином.
stoltenberg, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Francois Mori)

Током онлајн конференције за новинаре која је преношена уживо на сајту НАТО, Столтенберг је рекао да Русија планира да на то подручје пошаље додатне снаге, упозоривши да су руски војници распоређени и у Белорусији.

Он је рекао да Русија наставља да гомила своје војне трупе надомак Украјине, наводећи да у је овом тренутку дуж границе са том суседном земљом распоређено више од 100 хиљада руских војника.

НАТО сматра да све несугласице и спорна питања морају бити решавани дијалогом и дипломатским приступом, а не кроз примену силе или претњу применом силе, поручио је Столтенберг.

Чланице НАТО су се сагласиле данас са САД о писменом предлогу Русији у којем се констатује да је Русија прекинула дипломатске односе са Алијансом, али се Русија и позива се на поновно успостављање дипломатских предсавништава у Москви и Бриселу.

Предложили смо и успостављање војних представништава између Русије и НАТО како би се обезбедила транспарентност и смањили ризици, али и отварање хитне директне линије за решавање ургентних ситуација уколико се буду догодиле. Спремни смо да саслушамо шта забрињава Русију, али желимо да утврдимо како да се ојачају фундаментални приципи европске безбедности иза којих сви стојимо, рекао је Столтенберг.

Он је указао да Русија мора да повуче своје снаге из Украјине, Грузије и Молдавије где су распоређене без сагласности тих држава и истакао да је веома значајно да се смањи ризик од сукоба, уведе контрола наоружања и повећа степен транспарентности у односима Русије и НАТО.

Само уколико се сви буду ангажовали на овим приципима моћи ћемо да обезбедимо безбедност за све, рекао је Столтенберг и истакао да је НАТО одбрамбена организација која неће прихватити ухгрожавање безбедности било које од својих чланица.

eks
27.01.2022 • 11:48
Jel to ono "vi popuštajte, a mi ćemo da zatežemo" . To je za NATO deeskalacija.
EUR/RSD 117.5235
Најновије вести