Столтенберг: Повлачење Руса најлакаши начин за крај рата

БРИСЕЛ: Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг упозорио је данас да би рат у Украјини могао да потраје годинама и истакао да је најлакши начин да се он оконча да председник Русије Владимир Путин повуче све своје трупе, оконча рат, седне и да се озбиљним дипломатским напорима нађе решење.
stoltenberg, tanjug
Фото: Tanjug Video, arhiva

Али морамо бити реални, немамо индикације да је Путин променио свој општи циљ, а то је да контролише Украјину и оствари значајне војне победе на бојном пољу, рекао је Столтенберг обраћајући се медијима после састанка министара спољних послова НАТО у Бриселу, пренео је британски лист "Гардијан".

Оно што видимо је руско прегруписавање и репозиционирање снага које се крећу са севера Украјине, али у исто време померају на исток и очекујемо велику битку у Донбасу, истакао је он.

И то је разлог зашто су савезници данас, такође, истакли хитност пружања веће подршке Украјини, навео је Столтенберг.

"То је разлог зашто и савезници намећу велике трошкове председнику Путину и Русији. Али у исто време, спремни смо за дуге стазе. Овај рат може трајати недељама, али и месецима, а можда и годинама. И зато се морамо припремити за много више", изјавио је генерални секретар НАТО.

Према његовим речима, ако се рат буде одуговлачио представљаће пре свега ризик за народ Украјине који ће више патити, биће још штете, више смрти и више разарања.

"Наравно, све док рат траје, постојаће ризик од ескалације изван Украјине. И то је управо оно на шта је НАТО фокусиран, да спречи ту ескалацију", нагласио је Столтенберг.

Према његовим речима, сваки извештај о потенцијалном кршењу међународног права треба пратити или сагледати и наравно, свако кршење међународног права и било какав ратни злочин је увек неприхватљив.

"Шта се дешава у Украјини помно се прати широм света. Видели смо да Кина није вољна да осуди агресију Русије. А Пекинг се придружио Москви у преиспитивању права нација да изаберу сопствени пут. Ово је озбиљан изазов. Санкције које су увели НАТО савезници и наши партнери су без преседана и наносе штету", истакао је Столтенберг.

Он је рекао да ће нова стратегија НАТО узети у обзир ову глобалну промену и "дати одговор на то како ћемо се односити према Русији у будућности".

Генерални секретар НАТО је казао да неки од пакета за помоћи храбрим Украјинцима да бране своје домове и земљу и потисну инвазионе снаге укључују појачавање хуманитарне помоћи и финансијске подршке.

Земље чланице НАТО сагласиле су се данас да појачају подршку Украјини и обезбедиће широк спектар оружаних система тој земљи, саопштио је Столтенберг.

Он је новинарима рекао и да је договорено да се учини више како би се помогло осталим партнерима и обезбедила њихова способност да се бране, што укључује и Босну и Херцеговину и Грузију, пренели су светски медији.

Објаснио је да би за БиХ могао да се развије нови пакет за изградњу одбрамбених капацитета, а да би помоћ била "прилагођена, вођена потражњом и пружена уз пуну сагласност заинтересованих земаља".

Столтенберг је указао на то да је НАТО Украјини пружио значајну подршку у опреми и обучио десетине хиљада украјинских снага у годинама пре руске операције, као и да је након тога пружио даљу помоћ.

Навео је и да је позив украјинском министру спољних послова Дмитру Кулеби на самит НАТО један од начина на који Алијанса потребе Украјине држи на врху своје агенде.

EUR/RSD 117.4284
Најновије вести