Столтенберг: Не постоји документ о неширењу НАТО на Исток

БРИСЕЛ: НАТО је снажно ангажован на проналажењу политичког решења са Русијом и не постоји документ о нашем неширењу на Исток, изјавио је вечерас генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.
stoltenberg, tanjug
Фото: Tanjug Video, arhiva

Представили смо конкретне предлоге у писаним документима Русији, наводећи да смо спремни да причамо о контроли наоружања,мерама за транспарентне војне активности, пројектиле и друге проблеме, рекао је Столтенберг за телевизију Вести.

Он је рекао и да су позвали Москву да присуствује састанцима у Савету НАТО-Русија где би могли да изнесу своје забринутости, како би се нашло политичко решење за ситуацију коју је, како је рекао, изазвало гомилање руске војске.

На питање да ли постоји неки потписани документ о неширењу НАТО на Исток на коме Русија стално инсистира, Столтенберг је рекао да никада такав документ није потписан.

Напротив, ми као Алијанса са 30 земаља смо у нашим документима увек наглашавали да су врата за улазак у НАТО увек отворена за државе у Европи које испуњавају стандарде НАТО, навео је.

На питање да прокоментарише изјаву руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, који је рекао да се НАТО не може сматрати одбрамбеним савезом узимајући у обзир војне операције у Југославији, Либији и Авганистану, Столтенберг је навео да је ''НАТО одбрамбени савез, али и да у очувању мира следи принцип да напад на једног изазива одговор свих других савезника''.

Генерални секретар је нагласио да је НАТО успео да очува мир међу савезницима више од 70 година и да је сама улога савеза да не провоцира конфликт већ да га спречи.

Радим с много генерала и моје је искуство да су они веома свесни значаја спречавања рата, зато што знају како он страшан и погубан може да буде. Из тог разлога је НАТО политичка војна алијанса која увек тражи политичко решење, поручио је Столтенберг.

Поштујемо одлуку Србије да не приступи НАТО

Столтенберг je изјавио да Алијанса апсолутно поштује одлуку Србије да се не придружи том савезу.

Столтенберг је рекао да НАТО никада није присиљавао ниједну земљу да уђе у НАТО и у том смислу посебно истакао да НАТО снажно подржава и поштује одлуку Србије да не уђе у Алијансу.

То је суверена и независна одлука Србије и НАТО је апсолутно поштује, као што уважава одлуке Шведске и Финске, које су нам блиски партнери, али нису ушли у НАТО, истакао је Столтенберг за телевизију Вести.

Он је додао да је кључна улога НАТО на КиМ да подржава политички дијалог и омогући слободно кретање свима, истичући да Алијанса апсолутно поштује одлуку Србије да се не придружи том савезу.

Столтенберг је рекао да Алијанса има важну улогу у одржавању мира и спречавању сукоба, као и проналажењу политичког решења када је реч о дијалогу између Београда и Приштине, и да у том смислу подржава ЕУ која помаже у том дијалогу.

Кључна улога НАТО на Косову је да подржава политички дијалог и да обезбеди слободу кретања свих заједница на Косову, нагласио је он.

Говорећи о присуству Алијансе на Балкану, Столтенберг је рекао да НАТО има канцеларије у Сарајеву, КФОР снаге на КиМ и канцеларију у Београду, а подсетио је да су Црна Гора и Северна Македонија придружиле НАТО, наглашавајући улогу тог савеза на Западном Балкану у спречавању нових сукоба.

Он је још рекао и да се његов десетогодишњи мандат на челу НАТО завршава ове године, 1. октобра, а да ће крајем године преузети дужност гувернера Централне банке у Норвешкој.

Столтенберг је додао и да изузетно цени свој положај генералног секретара НАТО и сарадњу коју је у току мандата остварио са Србијом.

EUR/RSD 117.4284
Најновије вести