Стогодишњак негира да је бивши СС чувар логора

БЕРЛИН: Бивши СС чувар стар 101 годину негирао је данас да је радио у концентрационом логору Захсенхаузену, изјавила је портпаролка суда Ирис ле Клер.
w
Фото: Pixabay.com

Тужиоци кажу да је Јозеф С, члан паравојне СС нацистичке организације, допринео смрти 3.518 људи у логору Захсенхаузен тако што је редовно чувао стражу у караули између 1942. и 1945. године, пренео је Ројтерс.

Лекари су рекли да је мушкарац, чије пуно име није откривено због немачких правила о извештавању са суђења, само делимично способан да му се суди, па ће рочишта бити ограничена на само два и по сата сваког дана.

Оптужени је данас остао при свом ставу да није радио у концентрационом логору Захсенхаузен, саопштила је портпаролка суда Ирис ле Клер.

Тужиоци, међутим, тврде да је током рада у концентрационом логору оптужени између осталог допринео и стрељању совјетских ратних заробљеника.

У оптужници се прецизира да се ради о помагању у извршењу убистава употребом отровног гаса.

Затвореници су такође убијани „неадекватним збрињавањем и стварањем и одржавањем услова опасних по живот“, а осумњичени је такође имао улогу у томе.

У Заксенхаузену су били смештени углавном политички затвореници из целе Европе, заједно са совјетским ратним заробљеницима и Јеврејима, наводи Ројтерс.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести