Шолц: ЕУ мора солидарно да се бори с енергетском кризом

БЕРЛИН: Немачка одлучно подржава европску солидарност у борби с енергетском кризом наредне зиме, изјавио је данас канцелар Олаф Шолц.
Šolc Olaf/Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић/Олаф Шолц

„Европска унија мора солидарно да дејствује у овим тешким временима, то је нешто на шта се ја експлицитно обавезујем. Сматрам да као највећа земља, с највећом економијом и највећом популацијом у срцу Европе, имамо посебну одговорност", рекао је Шолц новинарима на конференцији за новинаре у Берлину, преноси Ројтерс.

Он је додао да Немачка не може да игра игре с Бриселом да би задовољила домаћу јавност.

„Ми смо ти који морамо да дамо свој део доприноса како би се остварио напредак и одрживост у Европи. То је нешто што подржавам", рекао је немачки канцелар.

Шолц је нагласио да је енергетска транзиција на обновљиве изворе главни приоритет његове земље, поручивши да Немачка неће успорити своје активности у настојању да постане независна од фосилних горива.

Шеф немачке владе се такође заложио за изградњу гасовода од Португалије преко Шпаније и Француске до централне Европе, како би ЕУ окончала енергетске зависност од Русије.

„Такав гасовод би сада увелико олакшао ситуацију са снабдевањем“, рекао је, додавши да тог питања дотакао у разговорима са лидерима Шпаније, Португалије, Француске и Европске комисије у Бриселу и да је снажно лобирао за тај пројеката.

На питање да ли би раст цена у земљи могао да изазове социјалне немире, Шолц је одговорио: „Не, не мислим да ћемо видети немире у овој земљи у том облику, јер је Немачка социјална држава... Социјална држава мора да се покаже у овој ситуацији тако што ћемо рећи да никога нећемо оставити на цедилу".

Он је обећао нови пакет мера подршке, укључујући пореске олакшице, како би се помогло људима који се боре са растућим рачунима за енергију због поремећаја у испорукама руског гаса.

„Грађани могу да рачунају на нас да их нећемо напустити", рекао је Шолц.

Такође је навео да група седам водећих економија света (Г7) разговара о могућем ограничењу цене руске нафте, али да су за реализацију такве иницијативе потребни партнери изван Г7.

Немачки канцелар је новинарима рекао и да његова влада поштује Европску централну банку и да ће бранити њену независност.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести