Сирија Русима уступила део копна и мора код базе Хмеим

МОСКВА: Сиријске власти су се сложиле да Русији привремено уступе додатни део копна и приобалних вода како би проширила своју ваздушну војну базу Хмеим, преноси агенција Ројтерс.
sirija
Фото: Tanjug (Ugur Can/DHA via AP, File)

Документ о договору између две стране, који је објављен данас, потписан је 21. јула, а на снагу је ступио 30. јула. Договор се односи на копно и море у близини провинције Латакије на северу Сирије, у којој се налази ваздушна војна база Хмеим коју контролишу Руси.

Територија, коју чини осам хектара земље и исто толико хектара приобалних вода, биће употребљена за "медицинско лечење и рехабилитациони центар" за особље руске војне базе, наводи се у документу. Ова област ће Русији бити привремено уступљена, без икакве надокнаде.

Русија је са ваздушним нападима у Сирији почела 2015. године, док је трајно присуство војске у овој земљи успоставила две године касније, након договора са владом у Дамаску.

Поред базе у Хмеиму, одакле Русија врши ваздушне нападе са циљем подршке сиријском председнику Башару ал Асаду, Москва такође контролише и луку Тартус.

EUR/RSD 117.5749
Најновије вести