Сирија одлаже ослобађање затвореника, упркос корони

ДАМАСК: Сирија одлаже ослобађање затвореника у оквиру амнестије коју је прогласио председник Башар ал-Асад, страхујући од масовних инфекција ако се нови корона вирус прошири у пренатрпаним затворима, саопштиле су данас групе за заштиту људских права.
Damask Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen
Влада у Дамаску саопштила је да у земљи постоји само 19 случајева корона вируса и два смртна случаја, али с обзиром да је здравствени систем уништен грађанским ратом који траје деценијама, Сирија се боји да неће моћи да обузда коронавируса, пренео је Ројтерс.
 
Прошле седмице изасланик Уједињених нација за Сирију Геир Педерсен
 
указао на ризик од Ковид-19 у затворима и позвао на брзо ослобадање затвореника.
 
Амнестија коју је Асад прогласио 22. марта, проширила је подручје
 
злочина обухваћених амнестијом објављеном прошлог септембра.
 
Групе за људска права су, међутим, саопштиле да је само неколико стотина људи, затворених због уобичајених кривичних дела до сада пуштено на слободу и позвале Дамаск да следи пример других држава, укључујући блиског савезника Иран, који је ослободио на десетине хиљада затвореника како је почела пандемија вируса.
 
"У сиријским затворима и притворским центрима Ковид-19 би могао
 
брзо да се рашири због лоших санитарних услова, недостатка приступа чистој води и пренатрпаности", изјавила је Лин Малоуф, директорка за истраживање Блиског Истока Амнести интернешенала.
 
Сиријски државни медији нису известили колико је затвореника пуштено из затвора, али су судије навеле да је циљ да се смањи њихов број.
 
Сиирјска мрежа за људска права је навела да су они који су ослобођени били у затвору због кријумчарења и фалсификовања.
EUR/RSD 117.5784
Најновије вести